Чай – третій за популярністю напій у світі після чистої води і кави. Здавалося б, що може бути банальніше чаю. Ми п’ємо його, коли холодно і жарко, коли сумно і радісно, щоб підбадьоритися або розслабитися. Але ми рідко п’ємо чай для здоров’я. Вчені займаються дослідженнями властивостей чаю більше 200 років. В останні десятиліття, зі збільшенням наукового потенціалу, з’являються можливості все глибше вивчати хімічний склад чайного листя. Результатом стають нові підтвердження корисних властивостей чаю для довголіття і відмінного самопочуття.
Корисні властивості чаю
Чай – біологічно активний продукт з чудовими цілющими властивостями.
- Тонізує, заряджає організм бадьорістю і хорошим настроєм.
- Допомагає при загальному занепаді сил і слабкості, збільшуючи розумову і фізичну працездатність.
- Знижує рівень кортизолу в крові (гормону стресу), зменшує відновний період післястресової адаптації.
- Допомагає при алкогольному отруєнні, вбиває бактерії і гнильні мікроорганізми, виводить токсини і отрути.
- Корисний для зубів, ефективно запобігає карієсу, так як містить фтор.
- Знищує хвороботворну мікрофлору, і тому лікує кишкові інфекції, а також стоматити і ангіни.
- Стимулює обмін речовин, нормалізує метаболізм, сприяє переробці відкладених жирів.
- Збільшує рухливість суглобів і стимулює центральну нервову систему.
- Виводить вільні радикали, сприяє довголіттю і уповільнює процес старіння клітин. Чайне листя дає ефект омолодження в 18 разів перевищуючий подібний вплив вітаміну Е.
- Чай знижує ймовірність гіпертонії, склерозу і мозкових тромбів, завдяки пригніченню утворення жирових нашарувань і холестерину на внутрішній поверхні кровоносних судин. Доведено, що п’ять чашок зеленого чаю в день знижують ризик інфаркту на 26%.
- Гарячий чай має охолоджуючий вплив: через кілька хвилин після чашки чаю, температура шкіри опускається на 1-2°С, приносячи відчуття прохолоди і свіжості.
- Запобігає діабету, підвищує чутливість до інсуліну і толерантність до глюкози.
- Чай продовжує життя і наповнює його позитивом!
Хімічний склад чаю
У чаї є більш 300 речовин і з’єднань, склад яких залежить від сорту чаю і виду заварювання:
- мінерали (калій, фтор, фосфор, залізо);
- вітаміни (РР);
- органічні кислоти;
- амінокислоти;
- алкалоїди (теїн, теофілін і теобромін);
- ефірні масла;
- дубильні речовини (поліфеноли, танін, катехіни);
- біологічні пігменти.
Корисна інформація про можливу небезпеку чайного кофеїну (теїну)
Англійці, відомі чаемани, вживають в середньому 0,3 грама кофеїну чаю на добу – це дуже мало. У країнах СНД, де чай менш популярний, людина в середньому споживає менше 0,01 г кофеїну чаю на добу. При цьому безпечна стимулююча доза кофеїну більше в 30-40 разів. Тож не варто боятися стати залежним від чайного кофеїну, це відбувається дуже рідко. І скоріше говорить про індивідуальну чутливість організму, ніж про масовий характер.
Купити чай для здоров'я
Да Хун Пао Імператор
Елітний уїшаньскій улун. Густий, повний і пряний аромат обсмажених злаків. Терпкий смак і невелика шоколадна гірчинка післясмаку. Має розслаблюючий ефект Ча Ци (чайне сп’яніння).
Те Гуань Інь Тан Бей
Тегуанінь Тан Бей – відомий південнофудзіянський улун, пропечений на вугіллі. Об’ємний, насичений смак з пряно-фруктовими, квітковими нотами і присмаком випічки зі скоринкою. Піднімає настрій, тонізує і заспокоює.
Кенія Керічо
Вишуканий чорний чай з високогірних плантацій Керічо, що в Кенії. Терпкий смак з вираженими нотами меду та інжиру. Солодкий фруктовий аромат. Потужна тонізувальна дія. Добре смакує з молоком.
Молі Бай Мао Хоу
Елітний китайський білий чай з квітами жасмину. Нормалізує обмін речовин, піднімає настрій, бадьорить. М’який освіжаючий чай для будь-якого часу доби.
Шу пуер “Золоті Бруньки”
Елітний розсипний шу пуер “Золоті Бруньки” з добірних верхівок чайних листів. Горіхові ноти з солодкуватим присмаком в’яленого чорносливу. Потужний і збадьорюючий пуер з енергією Ча Ци на кожен день.
Да Цзинь Я “Золоті бруньки”
Да Цзинь Я – це елітний китайський червоний чай помірної ферментації та дбайливої просушки. Щільний медово-квітковий смак з фруктовими переливами. Має потужний зігріваючий ефект, прояснює зір і розум, відмінно тонізує.
Гречаний чай Ку Цяо темний
Гречаний чай із зерен молодої “молочної” гречки. М’який і солодкий смак з ароматом шоколадного печива зі спеціями. Відновлює сили і зміцнює імунітет. Для будь-якого часу доби.
Шу пуер “Лао Ча Тоу”
Грудковий шу пуер Лао Ча Тоу “Старі Чайні Голови” з м’яким смаком, нотами горіхів, сухого дерева і фініків. Класична м’якість витриманого пуеру, нафтова тягучість настою і соковитий глибокий післясмак.
Білі пуерні бруньки “Я Бао”
“Я Бао” пуерні бруньки – китайський елітний білий чай з м’яким багатогранним фруктово-квітковим смаком і ароматом, нотами трав, солодкуватий і з легкою кислинкою. Витончений, ні на що не схожий чай. Для будь-якого часу доби. Також дуже смачний в приготуванні методом варки. Сподобається поціновувачам білих чаїв.
Лунцзин Преміум
Елітний зелений обсмажений чай з верхівок чайних пагонів. Яскравий і гармонійний аромат квітів, гарбузового насіння і какао. Зміцнює судини, насичує вітаміном С, уповільнює старіння.
Те Гуань Інь Ван
Елітний зелений улун з міцних чайних листочків, які проходять процедуру тривалого томління і скручування. М’який смак і тонкий медово-орхідеєвий аромат. Очищає кров і лімфу, освіжає і тонізує.
Квіти чайної троянди
Квіти чайної троянди з м’яким квітковим смаком і солодким ароматом. Зміцнюють імунітет, очищають, допомагають при набряках. Можна пити в чистому вигляді або використовувати як добавку до чаю.