Все о венчике Часен (Тясен)

Все про вінчик Часен (Тясен)

Стандартний набір для японської чайної церемонії включає близько 10 предметів. У кожного з них є своє призначення і особливий сенс, але тільки без однієї речі традиційна церемонія не може відбутися зовсім – без бамбукового вінчика часен (тясен). Він існує й поза церемонією у вигляді звичного інструменту для швидких щоденних чаювань. З його допомогою японці готують матча за методом Усутя в повсякденному житті: щоб випити чай вранці або пригостити раптових гостей.

Хто, де і як робить бамбукові вінчики часен?

Бамбуковий вінчик для збивання порошкового чаю виглядає справжнім витвором мистецтва. У ньому немає жодної зайвої деталі: чиста функціональність, якій надали оригінальної форми. Якщо ви, розглядаючи цей аксесуар, думали про ймовірну складність його виготовлення, то ви ні на йоту не помилилися.

Виготовлення часена – складне завдання, адже його пелюстки (струни) часом не товстіші за аркуш паперу. Майстер повинен не лише мати величезний досвід й талант, але й в буквальному сенсі відчувати бамбук, чути його, правильно оцінювати його еластичність. Тільки тоді у нього вийде виріб, який не зламається після першого ж використання й буде довгий час зберігати робочу форму струн.

Для виготовлення часенів використовують понад 100 сортів бамбука, але кращим вважається той, що росте з боку Тихого Океану (гори Хього, Кіото, Наре, в цілому майже весь регіон Кінкі). Тут він виростає особливо міцним та гнучким.

Виготовлення часенів – особливе мистецтво, яке передається з покоління в покоління. Сучасні майстри слідують тим же традиціям й користуються тими ж інструментами, що й їхні прадіди кілька століть тому.

У часена немає деталей або сполучень, він цілком складається зі шматка бамбука, якому надали певної форми. У виробництві використовується не тільки свіжий бамбук, але також сушений (у нього яскраво-жовтий колір) і обпалений (він темно-коричневий, буває ближче до чорного кольору). Найдорожчі й найцінніші екземпляри виробляють зі старого бамбука, який або довго смолили над вогнищем за невисокої температури, або використовували в якості перекриття для даху.

Кількість пелюсток, а також їхня жорсткість відрізняється. Є вінчики з м’якими, середніми та жорсткими пелюстками, які призначені для різних способів приготування й різних типів чаю. Наприклад, для заварювання міцного чаю Койтя традиційно використовували жорсткі вінчики з меншою кількістю струн (40-60), за допомогою яких чай не стільки збивали, скільки розтирали з водою, перетворюючи на рідку пасту. Зараз їх використовують рідше, тому що працювати ними важко й довго.

Найчастіше використовуються м’які вироби з великою кількістю пелюсток (70-120) – традиційний інструмент для приготування м’якого чаю Усутя на кожен день. Його використовують для збивання чаю – саме такі вінчики представлені в нашому інтернет-магазині.

Додаткова класифікація вінчиків

В Японії бамбукові вінчики для церемоніального чаю matcha класифікуються не тільки за типом матеріалу й кількістю пелюсток для збивання. Японці, обираючи аксесуар, також звертають увагу на форму й товщину ворсинок, на сезон виготовлення – літо чи зима. На те, де він буде використовуватися – в будівлі або на свіжому повітрі. Чи буде він повсякденним інструментом або частиною формального чаювання, на яке запрошені сторонні.

В Японії існує кілька чайних шкіл, кожна з яких використовує тільки вінчики певного типу. Так, в школі Омотесенке працюють тільки з вінчиками з копченого бамбука, а в Урасенке – тільки з виробами з білого бамбука.

Важливо не тільки правильно вибрати вінчик, але й правильно його зберігати. Для зберігання існують спеціальні підставки, що дозволяють уникнути деформації. Це – ідеальний варіант зберігання. У разі його відсутності потрібно тримати вінчик пелюстками вгору й тільки так. Якщо класти його набік або пелюстками вниз, тендітні пелюстки дуже швидко деформуються або зламаються, після чого вінчиком користуватися вже не вийде.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.