Все о знаменитом чае Сенча

Все про знаменитий чай Сенча

Сенча (або ж сентя) – найпопулярніший листовий японський чай, на частку якого припадає близько 80% обсягу всього зеленого чаю, виробленого в країні. Користь чаю сенча для японців настільки очевидна, що зустріти його можна в кожному будинку. Якщо прийти в гості до японської сім’ї, пригощати гостя вони, швидше за все, будуть саме цим чаєм.

Все про знаменитий чай Сенча

Вирощування та збір

Сенча виробляють в більшості японських префектур, але особливо цінуються сорти з префектур Сідзуока та Кагосіма. Окремо стоїть сентя з області Удзі поруч з Кіото – тут розташовані найстаріші плантації, закладені в 13 столітті ченцем-буддистом Кокеном. Вони дають сировину, необхідну для виробництва кращих різновидів сенча.

Якщо урожай ґьокуро, з якого отримують маття, за кілька тижнів до збору спеціально затінюють, то чайний лист для сенча отримує максимум сонячного світла. Тому в його смаку присутня й солодкість, й терпкість. Збір чаю триває з квітня до середини осені, до початку дощів. Найцінніший – квітневий збір, ічібанча, куди потрапляють найніжніші бруньки й листочки. Пізні збори (банча) складаються з більш щільних та зрілих листів, смак у них грубший, терпкіший.

Особливості виробництва

Основна відмінність процесу виробництва даного сорту полягає в тому, що його не обсмажують, як більшість аналогів, а «фіксують паром». Це робиться для того, щоб зупинити в листі процеси ферментації й порушити його клітинну структуру. Таким чином полегшується екстракція поживних компонентів з заварки в настій.

Після парової обробки, яка триває 1-3 хвилини, теплий чайний лист скручують в щільні тонкі трубочки, після чого заварка стає схожою на тонкі соснові голки або павучині лапки. Й отримує гарний смарагдово-зелений відтінок.

Смак, аромат, колір

Смакові й ароматичні характеристики чаю можуть дещо відрізнятися в залежності від місця зростання, часу збору та тривалості зберігання. У смаку напою виразно присутня легка терпкість, фруктові нотки, а також характерний солодкуватий післясмак умамі. Аромат – квітково-фруктовий, ефірний і нестійкий. Колір настою трансформується в процесі заварювання, але чай завжди виходить насичено зеленим.

Корисні властивості чаю сенча

  1. Захист від карієсу, зміцнення зубної емалі, поліпшення стану ротової порожнини. Завдяки високому вмісту фтору напій служить профілактикою карієсу, очищає зуби від нальоту, відбілює їх. Його антибактеріальні властивості сприяють загоєнню ран в ротовій порожнині, позбавленню від неприємного запаху.
  2. Нормалізація роботи нервової системи – легше переносяться стреси і переживання, поліпшується концентрація, підвищується працездатність і настрій.
  3. Підвищення загальної резистентності організму – велика кількість вітамінів і антиоксидантів зміцнює імунітет, активізує роботу його клітини, дозволяє швидше справлятися з наслідками вірусних та бактеріальних атак.
  4. Зниження вагизелений чай вважається хорошим спалювачем жирів. Настільки хорошим, що його екстракт навіть використовують у виробництві спеціалізованого спортивного харчування. Він прискорює обмінні процеси, перешкоджає появі нових жирових відкладень.
  5. Стабілізація артеріального тиску – навіть лікарі рекомендують людям з підвищеним артеріальним тиском пити побільше сенча.
  6. Профілактика раку – завдяки високому вмістові антиоксидантів, напій допомагає уповільнити старіння й процеси окислення в організмі, які й призводять до появи ракових клітин.

Детальна ж характеристика всіх аспектів користі чаю сенча вимагає окремої монографії, тому найкраще просто почати пити його зараз, з подивом відкриваючи все нові й нові грані його чарівного впливу на організм.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.