Все о знаменитом чае Сенча

Все про знаменитий чай Сенча

Сенча (або ж сентя) – найпопулярніший листовий японський чай, на частку якого припадає близько 80% обсягу всього зеленого чаю, виробленого в країні. Користь чаю сенча для японців настільки очевидна, що зустріти його можна в кожному будинку. Якщо прийти в гості до японської сім’ї, пригощати гостя вони, швидше за все, будуть саме цим чаєм.

Вирощування та збір

Сенча виробляють в більшості японських префектур, але особливо цінуються сорти з префектур Сідзуока та Кагосіма. Окремо стоїть сентя з області Удзі поруч з Кіото – тут розташовані найстаріші плантації, закладені в 13 столітті ченцем-буддистом Кокеном. Вони дають сировину, необхідну для виробництва кращих різновидів сенча.

Якщо урожай ґьокуро, з якого отримують маття, за кілька тижнів до збору спеціально затінюють, то чайний лист для сенча отримує максимум сонячного світла. Тому в його смаку присутня й солодкість, й терпкість. Збір чаю триває з квітня до середини осені, до початку дощів. Найцінніший – квітневий збір, ічібанча, куди потрапляють найніжніші бруньки й листочки. Пізні збори (банча) складаються з більш щільних та зрілих листів, смак у них грубший, терпкіший.

Особливості виробництва

Основна відмінність процесу виробництва даного сорту полягає в тому, що його не обсмажують, як більшість аналогів, а «фіксують паром». Це робиться для того, щоб зупинити в листі процеси ферментації й порушити його клітинну структуру. Таким чином полегшується екстракція поживних компонентів з заварки в настій.

Після парової обробки, яка триває 1-3 хвилини, теплий чайний лист скручують в щільні тонкі трубочки, після чого заварка стає схожою на тонкі соснові голки або павучині лапки. Й отримує гарний смарагдово-зелений відтінок.

Смак, аромат, колір

Смакові й ароматичні характеристики чаю можуть дещо відрізнятися в залежності від місця зростання, часу збору та тривалості зберігання. У смаку напою виразно присутня легка терпкість, фруктові нотки, а також характерний солодкуватий післясмак умамі. Аромат – квітково-фруктовий, ефірний і нестійкий. Колір настою трансформується в процесі заварювання, але чай завжди виходить насичено зеленим.

Корисні властивості

Основні корисні властивості сорту – це:

  1. Захист від карієсу, зміцнення зубної емалі, поліпшення стану ротової порожнини. Завдяки високому вмісту фтору напій служить профілактикою карієсу, очищає зуби від нальоту, відбілює їх. Його антибактеріальні властивості сприяють загоєнню ран в ротовій порожнині, позбавленню від неприємного запаху.
  2. Нормалізація роботи нервової системи – легше переносяться стреси і переживання, поліпшується концентрація, підвищується працездатність і настрій.
  3. Підвищення загальної резистентності організму – велика кількість вітамінів і антиоксидантів зміцнює імунітет, активізує роботу його клітини, дозволяє швидше справлятися з наслідками вірусних та бактеріальних атак.
  4. Зниження ваги – зелений чай вважається хорошим спалювачем жирів. Настільки хорошим, що його екстракт навіть використовують у виробництві спеціалізованого спортивного харчування. Він прискорює обмінні процеси, перешкоджає появі нових жирових відкладень.
  5. Стабілізація артеріального тиску – навіть лікарі рекомендують людям з підвищеним артеріальним тиском пити побільше сенча.
  6. Профілактика раку – завдяки високому вмістові антиоксидантів, напій допомагає уповільнити старіння й процеси окислення в організмі, які й призводять до появи ракових клітин.

Детальна ж характеристика всіх аспектів користі чаю сенча вимагає окремої монографії, тому найкраще просто почати пити його зараз, з подивом відкриваючи все нові й нові грані його чарівного впливу на організм.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.