Хоча блакитний та зелений матча істотно відрізняються один від одного, шукати відповідь на питання «Як готувати блакитний матча-лате?» слід саме в рецептурі приготування напоїв на основі зеленого матча.
Як готувати блакитний матча-лате
Процедура приготування блакитного матча ідентична процесу заварювання зеленого матча, але з невеликими поправками. Інструментарій залишається колишнім – вінчик для збивання (бамбуковий або електричний), мірна ложечка, містка ємність для збивання та змішування інгредієнтів.
Важливі моменти:
- для заварювання варто використовувати більш гарячу воду – 85-90°C проти 80°C для звичайного matcha-tea;
- для лате можна трохи збільшити кількість порошку, оскільки його делікатний квітковий смак може просто загубитися на фоні виразного присмаку молока (особливо у деяких різновидів рослинного);
- готувати блакитний чай простіше, ніж зелений – навіть якщо в процесі щось не вдасться, він не буде гірчити, хоча текстура й однорідність готового напою можуть постраждати.
В цілому для заварювання ви можете використовувати практично будь-який рецепт, за яким звикли готувати зелений чай. Ми ж можемо запропонувати кілька перевірених рішень для різних життєвих ситуацій – для повсякденного вжитку та дієтичний.
Блакитний матча-лате: дієтичний варіант
Складові:
- гаряча вода – 50 мл;
- знежирене молоко – 100 мл;
- блакитний чай матча – 2-3 г або 1 чайна ложка без гірки.
Наступні дії:
- Воду потрібно підігріти, але не обов’язково доводити її до активного кипіння. Можна зняти її з вогню в момент, коли тільки починається так зване «біле кипіння» – з дна посуду починають підніматися білі бульбашки повітря. Це прискорить процес, оскільки не потрібно буде довго чекати охолодження.
- Потрібну кількість порошку насипте у підготовлену ємність, додайте води. При наявності чаші тяван готувати можна прямо в ній, але підійде будь-яка широка піала середніх розмірів.
- За допомогою вінчика збивайте воду з порошком до повного розчинення останнього. Дуже добре, якщо настій буде гладким, без грудочок, а якщо вийде домогтися стійкої піни, буде просто ідеально.
- Закип’ятіть молоко будь-яким зручним способом. Поки воно гаряче, за допомогою електровінчика збийте його до стану піни. Також можна скористатися френч-пресом.
- Обережно введіть молоко до збитого порошку, перемішайте до рівномірності. Все – смачний лате готовий. За бажанням можна додати до нього дрібку кориці, натуральної ванілі або безпечного підсолоджувача (наприклад, стевію).
Блакитний матча-лате: швидкий рецепт
Лате з блакитної матчі вільно замінить вам ранкову, післяобідню, та й вечірню каву – він такий же смачний, але в рази корисніший. Цей рецепт підійде для швидкого ранкового чаювання, коли кожна хвилина важлива.
Складові:
- тепле (не гаряче) молоко – 150 мл;
- якісна вода 80°С- 50 мл;
- блакитна маття – 2-3 г (1 чайна ложка без гірки);
- мед або сироп агави – 1 чайна ложка.
Наступні дії:
- У підготовлену ємність (піалу або широку чашку) всипте або просійте через сито порцію блакитного чайного порошку, влийте воду та продовжуйте повільно збивати вінчиком, доки рідина не стане повністю однорідною.
- Щоб напій вийшов злегка солодкуватим, до настою додайте мед або сироп агави. Змішуйте до повного розчинення.
- Перелийте напій в блендер та влийте підготовлене молоко.
- Збивайте, поки на поверхні не утвориться стійка піна.
- Перелийте готовий чай в чашку й переходьте до чаювання.
Рецепт максимально автоматизований й відніме часу не більше, аніж стандартне приготування матча-лате. Завдяки тому, що використовувані інгредієнти теплі, його можна швидко випити навіть на ходу.
Це лише дві поради щодо того, як готувати блакитний матча-лате, але вони не ультимативні – вільно експериментуйте з кількістю порошку, температурою води, видом молока, іншими добавками, щоб отримати свій ідеальний чай.