Хоча блакитний та зелений матча істотно відрізняються один від одного, шукати відповідь на питання «Як готувати блакитний матча-лате?» слід саме в рецептурі приготування напоїв на основі зеленого матча.

Як готувати блакитний матча-лате

Процедура приготування блакитного матча ідентична процесу заварювання зеленого матча, але з невеликими поправками. Інструментарій залишається колишнім – вінчик для збивання (бамбуковий або електричний), мірна ложечка, містка ємність для збивання та змішування інгредієнтів.

Важливі моменти:

  • для заварювання варто використовувати більш гарячу воду – 85-90°C проти 80°C для звичайного matcha-tea;
  • для лате можна трохи збільшити кількість порошку, оскільки його делікатний квітковий смак може просто загубитися на фоні виразного присмаку молока (особливо у деяких різновидів рослинного);
  • готувати блакитний чай простіше, ніж зелений – навіть якщо в процесі щось не вдасться, він не буде гірчити, хоча текстура й однорідність готового напою можуть постраждати.

В цілому для заварювання ви можете використовувати практично будь-який рецепт, за яким звикли готувати зелений чай. Ми ж можемо запропонувати кілька перевірених рішень для різних життєвих ситуацій – для повсякденного вжитку та дієтичний.

Блакитний матча-лате: дієтичний варіант

Складові:

  • гаряча вода – 50 мл;
  • знежирене молоко – 100 мл;
  • блакитний чай матча – 2-3 г або 1 чайна ложка без гірки.

Наступні дії:

  1. Воду потрібно підігріти, але не обов’язково доводити її до активного кипіння. Можна зняти її з вогню в момент, коли тільки починається так зване «біле кипіння» – з дна посуду починають підніматися білі бульбашки повітря. Це прискорить процес, оскільки не потрібно буде довго чекати охолодження.
  2. Потрібну кількість порошку насипте у підготовлену ємність, додайте води. При наявності чаші тяван готувати можна прямо в ній, але підійде будь-яка широка піала середніх розмірів.
  3. За допомогою вінчика збивайте воду з порошком до повного розчинення останнього. Дуже добре, якщо настій буде гладким, без грудочок, а якщо вийде домогтися стійкої піни, буде просто ідеально.
  4. Закип’ятіть молоко будь-яким зручним способом. Поки воно гаряче, за допомогою електровінчика збийте його до стану піни. Також можна скористатися френч-пресом.
  5. Обережно введіть молоко до збитого порошку, перемішайте до рівномірності. Все – смачний лате готовий. За бажанням можна додати до нього дрібку кориці, натуральної ванілі або безпечного підсолоджувача (наприклад, стевію).

Блакитний матча-лате: швидкий рецепт

Лате з блакитної матчі вільно замінить вам ранкову, післяобідню, та й вечірню каву – він такий же смачний, але в рази корисніший. Цей рецепт підійде для швидкого ранкового чаювання, коли кожна хвилина важлива.

Складові:

  • тепле (не гаряче) молоко – 150 мл;
  • якісна вода 80°С- 50 мл;
  • блакитна маття – 2-3 г (1 чайна ложка без гірки);
  • мед або сироп агави – 1 чайна ложка.

Наступні дії:

  1. У підготовлену ємність (піалу або широку чашку) всипте або просійте через сито порцію блакитного чайного порошку, влийте воду та продовжуйте повільно збивати вінчиком, доки рідина не стане повністю однорідною.
  2. Щоб напій вийшов злегка солодкуватим, до настою додайте мед або сироп агави. Змішуйте до повного розчинення.
  3. Перелийте напій в блендер та влийте підготовлене молоко.
  4. Збивайте, поки на поверхні не утвориться стійка піна.
  5. Перелийте готовий чай в чашку й переходьте до чаювання.

Рецепт максимально автоматизований й відніме часу не більше, аніж стандартне приготування матча-лате. Завдяки тому, що використовувані інгредієнти теплі, його можна швидко випити навіть на ходу.

Це лише дві поради щодо того, як готувати блакитний матча-лате, але вони не ультимативні – вільно експериментуйте з кількістю порошку, температурою води, видом молока, іншими добавками, щоб отримати свій ідеальний чай.

Кращий вибір

Купити все для блакитного матча лате

Чаша з носиком катакучі Вайт, 450 мл

842 грн.

Чаша катакучі Вайт – керамічна піала з носиком для заварювання чаю матча. Наявність носика допомагає легко переливати заварений чай в інші піали або чаші меншого розміру. Об’єм 450 мл.

Стійка для вінчика Часен Кусенаоші Блек

350 грн.

Керамічна стійка кусенаоші Блек для зберігання вінчика Часен. Якщо зберігати вінчик після миття без стійки, то його зубці висохнуть в хаотичному стані, а форма деформується. Через це якість збитого чаю матча буде ставати все гірше.

Керамічна чаша тяван Вайт, 600 мл

950 грн.

Тяван Вайт – містка керамічна чаша для чаю матча зі світлої глини з біло-молочним покриттям. Відмінний варіант для розпивання чаю матча і матча лате. Обсяг 600 мл.

Бамбуковий ковшик Хісяку для чайної церемонії

213 грн.

Бамбуковий ковшик Хісяку для чайної церемонії використовується для переливання підігрітої води з ємності в чашу тяван або катакучі при приготуванні традиційного чаю матча.

Чашка з подвійними стінками “Щедрість”, 400 мл

350 грн.

Термостійкий стакан з подвійними стінками на 400 мл. Підходить для заварювання чаю матча, матча лате та інших напоїв. Зберігає температуру напою гарячою або холодною до 4-х годин.

Вінчик Часен чорний бамбук

699 грн.

Бамбуковий вінчик Часен (Тясен) з обпаленого чорного бамбука на 80 зубців. Аксесуар для автентичного заварювання пудрового чаю матча традиційним методом Усутя для щоденного вживання.

Чакоші – металеве сито Сільвер D=7 см

150 грн.

Металеве сито Сільвер діаметром 7 см для просіювання чаю матча. Позбавляє грудочок у матча пудрі та покращує текстуру напою.

Набір “Кольорові сорти матча”

(5)
695 грн.

Набір складається з шести сортів кольорового чаю матча по 20 г кожен. Разом, 120 г пудрового чаю для повноцінної дегустації. Кожний сорт можна заварювати як матча лате, додавати до смузі, каш, морозива тощо.

Блакитна матча анчан в з/б, 30 г

(2)
300 грн.

Хітовий блакитний чай матча із бутонів Анчан в залізній баночці (вага 30 г). Яскраво блакитний колір настою, солодкий смак квітів і прянощів. Підходить для заварювання чаю, блакитного матча-лате, приготування смузі, випічки, морозива, десертів.

Стійка для вінчика Часен Кусенаоші Вайт

350 грн.

Керамічна стійка Кусенаоші Вайт для зберігання вінчика Часен. Якщо зберігати вінчик після миття без стійки, то його зубці висохнуть в хаотичному стані, а форма деформується. Через це якість збитого чаю матча буде ставати все гірше.

Стакан з подвійними стінками 400 мл

(4)
250 грн.

Термостійкий стакан з подвійними стінками на 400 мл. Підходить для заварювання чаю матча, матча лате, айс матча лате і інших напоїв. Зберігає температуру напою гарячою або холодною до 4-х годин.

Ложка Чашаку білий бамбук

(1)
99 грн.

Мірна ложечка Чашаку з білого необпаленого бамбуку для швидкого і акуратного відмірювання 1 г порошкового чаю матча. Чайна ложка з бамбука з плоскою основою, що працює за принципом ковша.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *