Відправки: 26 і 28 липня. 30 липня: вихідний, відправки не буде
Как выбрать сладости к чаю

Як обрати солодощі до чаю

Виявляється, хрестоматійний чай з тортиком — не єдиний і далеко не обов’язковий сценарій чаювання. Більш того, для деяких сортів чаю він не підходить зовсім: занадто солодкі і жирні десерти притупляють рецептори, не дозволяючи їм вловлювати найтонші ноти смакового букета. Тому в традиційних чайних церемоніях будь-яка їжа зазвичай відсутня — щоб не відволікати від головного і залишати рецептори чистими.

Але поряд з цим у народів, що мають власну і давню культуру вживання чаю, існує звичний набір страв, який подають під час дружніх і неформальних чаювань. Цінність подібних знань в тому, що перелік прийнятних частувань формувався роками — невдалі рішення відсівалися самі по собі, залишаючи в активі тільки найкраще.

Китай

Китайці люблять пити чай в чистому вигляді, уникаючи навіть підсолоджувачів. До того ж, до недавнього часу в країні просто не існувало поняття десерту або спеціально приготовленої солодощі — їжу подавали в тому порядку, в якому вона готувалася. Тому пити чай з солодощами в Китаї не прийнято. Більш звично для китайців подавати до нього частування, які підкреслять його смак або корисний потенціал. Наприклад, сухофрукти — і локальні, і добре відомі, але частіше висушені з невеликою кількістю цукру. Або насіння і горіхи — гарбузове насіння, кедрові горішки, лісовий горіх. Можна зустріти й екзотичніші варіанти частувань: в’ялені помідори або свіжі огірки. Але це — в чайних.

Що ж до домашніх чаювань китайців, то в багатьох регіонах люблять пити ранковий чай з паровою булкою бао. В інший час можуть пригоститися фруктами в карамелі, гарбузовим тістечками, булочками маху — смужками тіста, до хрускоту засмаженими в арахісовій олії. Все з перерахованого можна вільно обирати для власних чаювань — зелений та червоний китайський чай чудово поєднується з сухофруктами, горіхами, фруктами в карамелі, пиріжками з гарбузом.

Японія

Японці в питанні чаювань ще консервативніші, ніж китайці. А японські десерти ще складніші й дивніші. Так, сам чай дійсно люблять пити без цукру і будь-яких добавок, але при цьому під час проведення церемонії гостям можуть запропонувати пригоститися солодким десертом, щоб підготувати рот до терпкості та гіркоти чаю. Зазвичай це робиться, коли заварюється матча за методом койтя — він дійсно терпкий і насичений.

Класичний японський варіант закуски до чаю — тістечка вагасі. Вони бувають різними, але найчастіше готуються з рисового борошна із солодкими від природи наповнювачами. Наприклад, з бататом або бобовою пастою анко. Зустрічаються й інші варіанти начинки: каштани, крохмаль з папороті, локальні трави. Спробувати чай по-японськи зараз можна і в Україні — в закладах азійської та паназійської кухні, де легко можна відшукати й класичні японські тістечка, і авторські їх інтерпретації.

Індія

Зазвичай Індія асоціюється тільки з одним способом приготування чаю — чаєм масала. Але насправді жителі різних регіонів готують його по-різному: на півночі, наприклад, надають перевагу звичайному міцному чорному чаю, на півдні та в центральних регіонах готують масала. І практично скрізь готують холодний чорний чай з лимоном — ні, цей спосіб приготування не завезли колонізатори. Але є у всіх цих способів щось спільне — солодкість. Індійці кладуть до напою дуже багато цукру, тому традиційні індійські закуски до чаю не солодкі від слова зовсім — пиріжки самоси з начинкою (горох, сочевиця), пісні коржі роти з рисової муки, тонкі млинці доса з рисового або сочевичного борошна. Тож, якщо любите солодкий чай або готуєте масала, обирайте до нього аналогічні несолодкі частування з асортименту українських булочних і кафетеріїв.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.