Але поряд з цим у народів, що мають власну і давню культуру вживання чаю, існує звичний набір страв, який подають під час дружніх і неформальних чаювань. Цінність подібних знань в тому, що перелік прийнятних частувань формувався роками — невдалі рішення відсівалися самі по собі, залишаючи в активі тільки найкраще.
Як обрати солодощі до чаю по китайськи
Китайці люблять пити чай в чистому вигляді, уникаючи навіть підсолоджувачів. До того ж, до недавнього часу в країні просто не існувало поняття десерту або спеціально приготовленої солодощі — їжу подавали в тому порядку, в якому вона готувалася. Тому пити чай з солодощами в Китаї не прийнято. Більш звично для китайців подавати до нього частування, які підкреслять його смак або корисний потенціал. Наприклад, сухофрукти — і локальні, і добре відомі, але частіше висушені з невеликою кількістю цукру. Або насіння і горіхи — гарбузове насіння, кедрові горішки, лісовий горіх. Можна зустріти й екзотичніші варіанти частувань: в’ялені помідори або свіжі огірки. Але це — в чайних.
Що ж до домашніх чаювань китайців, то в багатьох регіонах люблять пити ранковий чай з паровою булкою бао. В інший час можуть пригоститися фруктами в карамелі, гарбузовим тістечками, булочками маху — смужками тіста, до хрускоту засмаженими в арахісовій олії. Все з перерахованого можна вільно обирати для власних чаювань — зелений та червоний китайський чай чудово поєднується з сухофруктами, горіхами, фруктами в карамелі, пиріжками з гарбузом.
Як обрати солодощі до чаю по японськи
Японці в питанні чаювань ще консервативніші, ніж китайці. А японські десерти ще складніші й дивніші. Так, сам чай дійсно люблять пити без цукру і будь-яких добавок, але при цьому під час проведення церемонії гостям можуть запропонувати пригоститися солодким десертом, щоб підготувати рот до терпкості та гіркоти чаю. Зазвичай це робиться, коли заварюється матча за методом койтя — він дійсно терпкий і насичений.
Класичний японський варіант закуски до чаю — тістечка вагасі. Вони бувають різними, але найчастіше готуються з рисового борошна із солодкими від природи наповнювачами. Наприклад, з бататом або бобовою пастою анко. Зустрічаються й інші варіанти начинки: каштани, крохмаль з папороті, локальні трави. Спробувати чай по-японськи зараз можна і в Україні — в закладах азійської та паназійської кухні, де легко можна відшукати й класичні японські тістечка, і авторські їх інтерпретації.
Як обрати солодощі до чаю по індійськи
Зазвичай Індія асоціюється тільки з одним способом приготування чаю — чаєм масала. Але насправді жителі різних регіонів готують його по-різному: на півночі, наприклад, надають перевагу звичайному міцному чорному чаю, на півдні та в центральних регіонах готують масала. І практично скрізь готують холодний чорний чай з лимоном — ні, цей спосіб приготування не завезли колонізатори. Але є у всіх цих способів щось спільне — солодкість. Індійці кладуть до напою дуже багато цукру, тому традиційні індійські закуски до чаю не солодкі від слова зовсім — пиріжки самоси з начинкою (горох, сочевиця), пісні коржі роти з рисової муки, тонкі млинці доса з рисового або сочевичного борошна. Тож, якщо любите солодкий чай або готуєте масала, обирайте до нього аналогічні несолодкі частування з асортименту українських булочних і кафетеріїв.
Купити чай до смаколиків
Зелена матча Масумі Еліт
Зелений чай матча Масумі Еліт вищого сорту 4А (Японія). Краще листя, наповнене вітамінами і катехінами. Делікатний помел на низьких обертах. Глибокий, м’який смак з ароматом свіжих трав. Енергія і бадьорість до 5 годин.
Нувара Елія
Мілколистовий цейлонський чорний чай. Максимальна міцність і приємна терпкість з медовою гірчинкою післясмаку. Тонізує і бадьорить. Підходить для розпивання після сніданку і ситного обіду.
Зелена матча Дейлі Токусен в з/б, 30 г
Зелений чай матча Дейлі Токусен (Японія). Пакування: залізна баночка об’ємом 30 г. Відмінний сорт для щоденного вживання. Салатовий колір, м’який смак. Енергія і бадьорість до 5 годин.
Повний набір всіх сортів матча
Набір складається з десяти сортів чаю матча: 4 зелених і 6 кольорових по 20 г кожен. Разом, 200 г пудрового чаю для повноцінної дегустації. Кожний зелений сорт готується як чай та матча лате, кожний кольоровий сорт можна заварювати як матча лате, додавати до смузі, каш, морозива тощо.
Блакитна матча анчан
Хітовий блакитний чай матча із квітів Анчан. Яскраво блакитний колір настою, солодкий смак квітів і прянощів. Підходить для заварювання чаю, синього матча-лате, приготування смузі, випічки, морозива, десертів.
Матча Ходзіча
Чай матча Ходзіча – пудра обсмаженого зеленого японського чаю. Має солодкі, карамельно-димні відтінки смаку з нотами кави, горіхів та какао. Має знижений рівень кофеїну і таніну, чудовий сорт матча для другої половини дня. Для матча лате, коктейлів, десертів, морозива, випічки, виготовлення шоколаду тощо.
Рожева матча троянда
Запашна рожева матча зі змелених на пудру пелюсток чайної троянди. Має впізнаваний аромат троянди та солодкий квітковий смак. Підходить для заварювання рожевого матча лате, приготування смузі та боулів, додавання в каші, морозиво, десерти. Безпечний натуральний барвник.
Набір “Кольорові сорти матча”
Набір складається з шести сортів кольорового чаю матча по 20 г кожен. Разом, 120 г пудрового чаю для повноцінної дегустації. Кожний сорт можна заварювати як матча лате, додавати до смузі, каш, морозива тощо.
Зелена матча Дейлі Токусен
Зелений чай матча Дейлі Токусен (Японія). Вищий сорт АААА для щоденного вживання. Салатовий колір, найтонший помел, м’який і глибокий смак. Енергія і бадьорість до 5 годин.
Фіолетова матча батат
Екстракт солодкого фіолетового батата, перетертого в пудру. Назву “матча” отримав завдяки порошковому стану. Насичений бузковий колір, м’який і солодкий горіховий присмак. Підходить для заварювання з молоком як лате, для додавання в смузі, каші, десерти, випічку, муси.