Как выбрать тяван

Як обрати тяван?

Культура матча чаювання – це культура глибокого і вдумливого ставлення до всіх деталей і нюансів розпиття чаю. Коли ви у неї занурюєтеся, починаєте розуміти, що в кінцевому підсумку все має значення. Якість чаю, смак і температура води, спосіб приготування, тип вінчика, швидкість, з якою ви поглинаєте чай. А особливо – посудина, з якої ви його п’єте.

Тяван – не просто посуд. Приготуйте матча за всіма правилами, використовуючи спеціальні аксесуари і свій кращий чай, а потім налийте його до прозорого стакану для капучино. І від особливої ​​атмосфери автентичної японської церемонії не залишиться і сліду. Щоб її зберегти та примножити, необхідно правильно обрати тяван.

Як обрати тяван?

Вибираючи, ґрунтуйте свій вибір на наступних твердженнях:

  • Чаша з гладкою внутрішньою поверхнею краще шорсткої. Під час збивання бамбуковий вінчик повинен вільно ковзати по стінках тявана. Наявність будь-яких опуклостей перешкоджає цьому ковзанню, а піщана текстура, до того ж, призводить до пошкодження його найтонших бамбукових струн. Користуючись шорсткою чашею, ви будете змушені постійно змінювати вінчики і пити матча з бамбуковими волосками, які неодмінно потраплять до настою в процесі руйнування струн. Це твердження не стосується зовнішньої поверхні посудини – вона може бути будь-якою.
  • Край тявана має бути максимально гладеньким. Цей момент важливий, навіть якщо ви не практикуєте традиційну чайну церемонію, де господар неодмінно повинен використовувати тякін для протирання тявана, а грубі краї ускладнюють це завдання. Тому що пити з чаші із хвилеподібним, зубчастим, занадто широким краєм просто незручно.
  • Ніжка тявана (кодай) повинна бути досить широкою і глибокою. Занадто маленька ніжка не дозволяє зручно тримати тяван в руці, а нерівна, груба призводить до хитання чаші під час збивання матча та в цілому знижує її стійкість. Бажано, щоб кодай була добре відполірована – гострі краї можуть пошкодити і руки, і меблі.
  • Оптимальний діаметр чаші – 10 – 12, 5 см, висота – 7,7 – 10 см. При такому діаметрі ви зможете вільно використовувати тясен, більшість з яких мають стандартні розміри. А достатня висота дозволить уникнути надмірного розбризкування матча під час збивання. Купуючи тяван, обов’язково переконайтеся, що він належить до когорти повсякденних, щоб в подальшому не відчувати труднощів у використанні. Розмірний параметр найменш ультимативний, тому що в японській чайній культурі існує кілька різновидів чаш для різних цілей:
    • нацу-тяван – так звана літня чаша діаметром більше 13 см;
    • хіра-тяван – пласкі чаші, в яких матча подають гостям, але не готують;
    • цуцу-тяван – висока та вузька чаша, яку використовують для заварювання тільки в найхолоднішу пору зими;
    • ко-тяван – портативна чаша зменшеного розміру для чаювання на природі;
    • теммоку-тяван – церемоніальна чаша зі зменшеною ніжкою, для якої необхідна спеціальна підставка.
  • Зручний тяван повинен злегка звужуватися до дна. Завдяки плавному переходу від стінки до дна створюються оптимальні умови для збивання матча – немає ніяких затишних місць, де може зібратися порошковий чай і куди не дістануть струни вінчика.

Зрозуміло, хороший тяван зроблений з натурального матеріалу – зазвичай це кераміка, але існують й інші варіанти. Наприклад, у нас ви можете купити тяван з бамбука.

Вгору^

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.