Как выбрать тяван

Як обрати тяван?

Культура матча – це культура глибокого і вдумливого ставлення до всіх деталей і нюансів чаювання. Коли ви у неї занурюєтеся, починаєте розуміти, що в кінцевому підсумку все має значення. Якість чаю, смак і температура води, спосіб приготування, тип вінчика, швидкість, з якою ви поглинаєте чай. А особливо – посудина, з якої ви його п’єте.

Тяван – не просто посуд. Приготуйте матча за всіма правилами, використовуючи спеціальні інструменти і свій кращий чай, а потім налийте його до прозорого стакану для капучино. І від особливої ​​атмосфери автентичної японської церемонії не залишиться і сліду. Щоб її зберегти та примножити, необхідно правильно обрати тяван.

Як обрати тяван?

Вибираючи, ґрунтуйте свій вибір на наступних твердженнях:

  1. Чаша з гладкою внутрішньою поверхнею краще шорсткої. Під час збивання бамбуковий вінчик повинен вільно ковзати по стінках тявана. Наявність будь-яких опуклостей перешкоджає цьому ковзанню, а піщана текстура, до того ж, призводить до пошкодження його найтонших бамбукових струн. Користуючись шорсткою чашею, ви будете змушені постійно змінювати вінчики і пити матча з бамбуковими волосками, які неодмінно потраплять до настою в процесі руйнування струн. Це твердження не стосується зовнішньої поверхні посудини – вона може бути будь-якою.
  2. Край тявана має бути максимально гладеньким. Цей момент важливий, навіть якщо ви не практикуєте традиційну чайну церемонію, де господар неодмінно повинен використовувати тякін для протирання тявана, а грубі краї ускладнюють це завдання. Тому що пити з чаші із хвилеподібним, зубчастим, занадто широким краєм просто незручно.
  3. Ніжка тявана (кодай) повинна бути досить широкою і глибокою. Занадто маленька ніжка не дозволяє зручно тримати тяван в руці, а нерівна, груба призводить до хитання чаші під час збивання матча та в цілому знижує її стійкість. Бажано, щоб кодай була добре відполірована – гострі краї можуть пошкодити і руки, і меблі.
  4. Оптимальний діаметр чаші – 10 – 12, 5 см, висота – 7,7 – 10 см. При такому діаметрі ви зможете вільно використовувати тясен, більшість з яких мають стандартні розміри. А достатня висота дозволить уникнути надмірного розбризкування матча під час збивання. Розмірний параметр найменш ультимативний, тому що в японській чайній культурі існує кілька різновидів чаш для різних цілей:
    нацу-тяван – так звана літня чаша діаметром більше 13 см;
    хіра-тяван – пласкі чаші, в яких матча подають гостям, але не готують;
    цуцу-тяван – висока та вузька чаша, яку використовують для заварювання тільки в найхолоднішу пору зими;
    ко-тяван – портативна чаша зменшеного розміру для чаювання на природі;
    теммоку-тяван – церемоніальна чаша зі зменшеною ніжкою, для якої необхідна спеціальна підставка.
    Купуючи тяван, обов’язково переконайтеся, що він належить до когорти повсякденних, щоб в подальшому не відчувати труднощів у використанні.
  5. Зручний тяван повинен злегка звужуватися до дна. Завдяки плавному переходу від стінки до дна створюються оптимальні умови для збивання матча – немає ніяких затишних місць, де може зібратися порошковий чай і куди не дістануть струни вінчика.

Зрозуміло, хороший тяван зроблений з натурального матеріалу – зазвичай це кераміка, але існують й інші варіанти. Наприклад, у нас ви можете купити тяван з бамбука.

Чи відповідають наші тявани перерахованим твердженням?

Ми пропонуємо авторські тявани від українського майстра-кераміста, який спеціалізується на створенні автентичних чаш для японської чайної церемонії. Він працює в техніці вабі сабі, вручну формує і розфарбовує чаші, тому кожна з них унікальна. Навіть якщо ви захочете отримати дві однакові чаші, ви зможете отримати схожі, але не ідентичні вироби. Чаші злегка відрізняються за формою, що цілком відповідає канону – японські майстри також вдаються до різних форм. Вони абсолютно гладкі всередині, мають тонкі та рівні краї, широку поліровану ніжку. Працювати з ними легко і приємно, а ще у цієї кераміки є все необхідне для того, щоб служити вам десятиліттями подібно до справжніх японських чаш від прославлених майстрів.

Вгору^

 

HIT!
85 грн370 грн

Подрібнений цейлонський чорний чай. Класична міцність напою відмінно поєднується з пряно-медовими нотами аромату і легкою гіркуватістю післясмаку. Бадьорить, тонізує, додає сил.

390 грн

Взірець чаю кольорова матча складається з трьох сортів: японський зелений чай матча Церемоніал, блакитна матча і рожева матча по 10 г кожен. Разом це 30 г пудрового чаю, яких вистачить на 15 порцій чаю або матча латте.

NEW!
190 грн900 грн

Гречаний чай із зерен молодої "молочної" гречки. М'який і солодкий смак з ароматом шоколадного печива зі спеціями. Відновлює сили і зміцнює імунітет. Для будь-якого часу доби.

85 грн370 грн

Класичний китайський зелений чай з бутонами жасмину. Свіжий, жасминовий смак з невагомо легким солодким присмаком. Збадьорливий напій для розпивання протягом дня.

HIT!
130 грн595 грн

Елітний зелений китайський чай із верхніх листочків з брунькою. При обробці чайне листя скручують вздовж волокон, формуючи акуратну перлинку. Заспокоює розум, тонізує і освіжає.

NEW!
150 грн250 грн

Екстракт плодів манго (Амчур), перетертих в пудру. Назву "матча" отримав завдяки порошковому стану. Яскравий жовтий колір, фруктовий смак з нотами кислинки. Не заварюється як чай або латте. Для додавання у смузі, боули, приготування чатні та каррі.

NEW!
125 грн

Квіти чайної троянди з м'яким квітковим смаком і солодким ароматом. Зміцнюють імунітет, очищають, допомагають при набряках. Можна пити в чистому вигляді або використовувати як добавку до чаю.

400 грн

Подарунковий міні набір для дегустації чаю матча. Складається з трьох сортів чаю по 16 г (8 порцій) у скляних колбах: Матча Преміум, Матча Церемоніальний, Блакитний Матча. Відеоогляд у описі товару.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.