Как выбрать тяван

Як обрати тяван?

Культура матча – це культура глибокого і вдумливого ставлення до всіх деталей і нюансів чаювання. Коли ви у неї занурюєтеся, починаєте розуміти, що в кінцевому підсумку все має значення. Якість чаю, смак і температура води, спосіб приготування, тип вінчика, швидкість, з якою ви поглинаєте чай. А особливо – посудина, з якої ви його п’єте.

Тяван – не просто посуд. Приготуйте матча за всіма правилами, використовуючи спеціальні інструменти і свій кращий чай, а потім налийте його до прозорого стакану для капучино. І від особливої ​​атмосфери автентичної японської церемонії не залишиться і сліду. Щоб її зберегти та примножити, необхідно правильно обрати тяван.

Як обрати тяван?

Вибираючи, ґрунтуйте свій вибір на наступних твердженнях:

  1. Чаша з гладкою внутрішньою поверхнею краще шорсткої. Під час збивання бамбуковий вінчик повинен вільно ковзати по стінках тявана. Наявність будь-яких опуклостей перешкоджає цьому ковзанню, а піщана текстура, до того ж, призводить до пошкодження його найтонших бамбукових струн. Користуючись шорсткою чашею, ви будете змушені постійно змінювати вінчики і пити матча з бамбуковими волосками, які неодмінно потраплять до настою в процесі руйнування струн. Це твердження не стосується зовнішньої поверхні посудини – вона може бути будь-якою.
  2. Край тявана має бути максимально гладеньким. Цей момент важливий, навіть якщо ви не практикуєте традиційну чайну церемонію, де господар неодмінно повинен використовувати тякін для протирання тявана, а грубі краї ускладнюють це завдання. Тому що пити з чаші із хвилеподібним, зубчастим, занадто широким краєм просто незручно.
  3. Ніжка тявана (кодай) повинна бути досить широкою і глибокою. Занадто маленька ніжка не дозволяє зручно тримати тяван в руці, а нерівна, груба призводить до хитання чаші під час збивання матча та в цілому знижує її стійкість. Бажано, щоб кодай була добре відполірована – гострі краї можуть пошкодити і руки, і меблі.
  4. Оптимальний діаметр чаші – 10 – 12, 5 см, висота – 7,7 – 10 см. При такому діаметрі ви зможете вільно використовувати тясен, більшість з яких мають стандартні розміри. А достатня висота дозволить уникнути надмірного розбризкування матча під час збивання. Розмірний параметр найменш ультимативний, тому що в японській чайній культурі існує кілька різновидів чаш для різних цілей:
    нацу-тяван – так звана літня чаша діаметром більше 13 см;
    хіра-тяван – пласкі чаші, в яких матча подають гостям, але не готують;
    цуцу-тяван – висока та вузька чаша, яку використовують для заварювання тільки в найхолоднішу пору зими;
    ко-тяван – портативна чаша зменшеного розміру для чаювання на природі;
    теммоку-тяван – церемоніальна чаша зі зменшеною ніжкою, для якої необхідна спеціальна підставка.
    Купуючи тяван, обов’язково переконайтеся, що він належить до когорти повсякденних, щоб в подальшому не відчувати труднощів у використанні.
  5. Зручний тяван повинен злегка звужуватися до дна. Завдяки плавному переходу від стінки до дна створюються оптимальні умови для збивання матча – немає ніяких затишних місць, де може зібратися порошковий чай і куди не дістануть струни вінчика.

Зрозуміло, хороший тяван зроблений з натурального матеріалу – зазвичай це кераміка, але існують й інші варіанти. Наприклад, у нас ви можете купити тяван з бамбука.

Чи відповідають наші тявани перерахованим твердженням?

Ми пропонуємо авторські тявани від українського майстра-кераміста, який спеціалізується на створенні автентичних чаш для японської чайної церемонії. Він працює в техніці вабі сабі, вручну формує і розфарбовує чаші, тому кожна з них унікальна. Навіть якщо ви захочете отримати дві однакові чаші, ви зможете отримати схожі, але не ідентичні вироби. Чаші злегка відрізняються за формою, що цілком відповідає канону – японські майстри також вдаються до різних форм. Вони абсолютно гладкі всередині, мають тонкі та рівні краї, широку поліровану ніжку. Працювати з ними легко і приємно, а ще у цієї кераміки є все необхідне для того, щоб служити вам десятиліттями подібно до справжніх японських чаш від прославлених майстрів.

Вгору^

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Обратный звонок


Звоним с 10:00 до 18:30 или на следующий день