Культура матча чаювання – це культура глибокого і вдумливого ставлення до всіх деталей і нюансів розпиття чаю. Коли ви у неї занурюєтеся, починаєте розуміти, що в кінцевому підсумку все має значення. Якість чаю, смак і температура води, спосіб приготування, тип вінчика, швидкість, з якою ви поглинаєте чай. А особливо – посудина, з якої ви його п’єте. 

Тяван – не просто посуд. Приготуйте матча за всіма правилами, використовуючи спеціальні аксесуари і свій кращий чай, а потім налийте його до прозорого стакану для капучино. І від особливої ​​атмосфери автентичної японської церемонії не залишиться і сліду. Щоб її зберегти та примножити, необхідно правильно обрати тяван.

Як обрати тяван?

Вибираючи, ґрунтуйте свій вибір на наступних твердженнях:

  • Чаша з гладкою внутрішньою поверхнею краще шорсткої. Під час збивання бамбуковий вінчик повинен вільно ковзати по стінках тявана. Наявність будь-яких опуклостей перешкоджає цьому ковзанню, а піщана текстура, до того ж, призводить до пошкодження його найтонших бамбукових струн. Користуючись шорсткою чашею, ви будете змушені постійно змінювати вінчики і пити матча з бамбуковими волосками, які неодмінно потраплять до настою в процесі руйнування струн. Це твердження не стосується зовнішньої поверхні посудини – вона може бути будь-якою.
  • Край тявана має бути максимально гладеньким. Цей момент важливий, навіть якщо ви не практикуєте традиційну чайну церемонію, де господар неодмінно повинен використовувати тякін для протирання тявана, а грубі краї ускладнюють це завдання. Тому що пити з чаші із хвилеподібним, зубчастим, занадто широким краєм просто незручно.
  • Ніжка тявана (кодай) повинна бути досить широкою і глибокою. Занадто маленька ніжка не дозволяє зручно тримати тяван в руці, а нерівна, груба призводить до хитання чаші під час збивання матча та в цілому знижує її стійкість. Бажано, щоб кодай була добре відполірована – гострі краї можуть пошкодити і руки, і меблі.
  • Оптимальний діаметр чаші – 10 – 12, 5 см, висота – 7,7 – 10 см. При такому діаметрі ви зможете вільно використовувати тясен, більшість з яких мають стандартні розміри. А достатня висота дозволить уникнути надмірного розбризкування матча під час збивання. Купуючи тяван, обов’язково переконайтеся, що він належить до когорти повсякденних, щоб в подальшому не відчувати труднощів у використанні. Розмірний параметр найменш ультимативний, тому що в японській чайній культурі існує кілька різновидів чаш для різних цілей:
    • нацу-тяван – так звана літня чаша діаметром більше 13 см;
    • хіра-тяван – пласкі чаші, в яких матча подають гостям, але не готують;
    • цуцу-тяван – висока та вузька чаша, яку використовують для заварювання тільки в найхолоднішу пору зими;
    • ко-тяван – портативна чаша зменшеного розміру для чаювання на природі;
    • теммоку-тяван – церемоніальна чаша зі зменшеною ніжкою, для якої необхідна спеціальна підставка.
  • Зручний тяван повинен злегка звужуватися до дна. Завдяки плавному переходу від стінки до дна створюються оптимальні умови для збивання матча – немає ніяких затишних місць, де може зібратися порошковий чай і куди не дістануть струни вінчика.

Зрозуміло, хороший тяван зроблений з натурального матеріалу – зазвичай це кераміка, але існують й інші варіанти. Наприклад, у нас ви можете купити тяван з бамбука.

Кращий вибір

Купити аксесуари для приготування матча

Керамічна чаша тяван Вайт, 600 мл

950 грн.

Тяван Вайт – містка керамічна чаша для чаю матча зі світлої глини з біло-молочним покриттям. Відмінний варіант для розпивання чаю матча і матча лате. Обсяг 600 мл.

Ложка Чашаку білий бамбук

(1)
99 грн.

Мірна ложечка Чашаку з білого необпаленого бамбуку для швидкого і акуратного відмірювання 1 г порошкового чаю матча. Чайна ложка з бамбука з плоскою основою, що працює за принципом ковша.

Керамічна чаша тяван Блек, 600 мл

950 грн.

Тяван Блек – містка керамічна чаша для чаю матча зі світлої глини з матово-чорним покриттям. Відмінний варіант для розпивання чаю матча і матча лате. Обсяг 600 мл.

Ложка Чашаку чорний бамбук

(1)
199 грн.

Мірна ложечка Чашаку з чорного обпаленого бамбуку для швидкого і акуратного відмірювання 1 г порошкового чаю матча. Чайна ложка з бамбука з плоскою основою, що працює за принципом ковша.

Чакоші – металеве сито Сільвер D=7 см

150 грн.

Металеве сито Сільвер діаметром 7 см для просіювання чаю матча. Позбавляє грудочок у матча пудрі та покращує текстуру напою.

Вінчик Часен білий бамбук

(1)
499 грн.

Часен (Тясен) – бамбуковий вінчик для чаю матча на 80 зубців з білого необробленого бамбука. Аксесуар для автентичного заварювання пудрового чаю матча традиційним методом Усутя для щоденного вживання.

Чаша з носиком катакучі Блек, 450 мл

842 грн.

Чаша катакучі Блек– керамічна піала з носиком для заварювання чаю матча. Наявність носика допомагає легко переливати заварений чай в інші піали або чаші меншого розміру. Об’єм 450 мл.

Стійка для вінчика Часен Кусенаоші Вайт

350 грн.

Керамічна стійка Кусенаоші Вайт для зберігання вінчика Часен. Якщо зберігати вінчик після миття без стійки, то його зубці висохнуть в хаотичному стані, а форма деформується. Через це якість збитого чаю матча буде ставати все гірше.

Чаша з носиком катакучі Корал, 450 мл

842 грн.

Чаша катакучі Корал – керамічна піала з носиком для заварювання чаю матча. Наявність носика допомагає легко переливати заварений чай в інші піали або чаші меншого розміру. Об’єм 450 мл.

Чакоші – металеве сито Голд D=7 см

250 грн.

Металеве сито Голд діаметром 7 см для просіювання чаю матча. Позбавляє грудочок у матча пудрі та покращує текстуру напою.

Керамічна баночка Вайт з бамбуковою кришкою, 110 мл

250 грн.

Керамічна баночка Вайт на 110 мл з бамбуковою кришкою. Підходить для зберігання всіх видів листових, квіткових та трав’яних сортів чаю, а також кави.

Вінчик Часен чорний бамбук

699 грн.

Бамбуковий вінчик Часен (Тясен) з обпаленого чорного бамбука на 80 зубців. Аксесуар для автентичного заварювання пудрового чаю матча традиційним методом Усутя для щоденного вживання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *