Как делают Пуэр

Як роблять Пуер: секрети виробництва

Розкриваємо секрети виготовлення чаю Шу Пуер

На відміну від багатьох інших товарів термін “китайський” по відношенню до чаю – це справжній комплімент, а чай пуер в цьому плані унікальний тим що його виробляють виключно в Китаї. Пуер – сорт чаю, оповитий безліччю легенд і загадок. Чого варта одна лише форма пресованого пуеру: “гніздо”, “чаша”, “гриб” і т.д. Якщо ви цікавились питання – як роблять Пуер – то ця стаття для вас. Шу Пуер відноситься до постферментованих чаїв, це означає, що процес виготовлення складний, многокомпонентний і відбувається в декілька етапів.

Етап 1: збір, сортування і зав’ялювання чайної сировини

Для виготовлення чорного Шу пуеру збирають великі, щільні, м’ясисті листя чайних дерев. Період їх збору практично цілорічний (для кожного виду і сорту існує свій період). Після збору чайну сировину сортують, очищають від паличок і сміття та розкладають для просушування на сонці. В такому стані чай проводить кілька місяців. Періодично його перекладають, щоб чай не гнив. У цей період чайний лист природним чином проходить перший етап окислення.

Етап 2: ферментація чайної сировини

Через декілька місяців просушений чайний лист відправляють на основний етап ферментації, який буває двох способів:

  • традиційний спосіб: чайний лист просочують настійкою і зберігають в спеціальній “земляній кімнаті” мінімум шість місяців. Протягом цього періоду на сировину впливають різні мікроорганізми, які ферментують чайний лист природним чином. Саме на цьому етапі пуер набуває свій специфічний земляний смак і аромат деревини. Спеціальні сорти пуеру можуть витримуватися в таких приміщеннях роками, стаючи лише дорожче.
  • сучасний спосіб: чайний лист просочують рідиною, складають у формі насипної купи і зберігають в приміщенні з підвищеною вологістю від 2 до 4 місяців. В цьому випадку ферментація чайного листа також відбувається при взаємодії чаю з киснем і мікроорганізмами. Мінусами такого методу витримки пуеру є підвищена вологість при виробництві, яка є ідеальною умовою для розмноження в чайному листі цвілі і бактерій. Однак цей метод дає можливість виготовити велику кількість продукту за короткий час. А якщо на виробництві ретельно стежать за якістю виконання технології, то такий чай практично неможливо відрізнити від зробленого традиційним способом.

Етап 3: пресування чаю Пуер

Третій етап виробництва пуеру не є обов’язковим для всіх сортів. Тому що одні види пуерів можуть пресувати, а інші надходять у продаж у вигляді скрученого чайного листя. Розповімо як роблять пуер в пресованій формі. Спочатку чайним листям надають м’якість. Для цього їх обробляють парою протягом декількох хвилин. Це також дезінфікує чай і призупиняє процес ферментації. Після складають листя в мішечки з тканини і кладуть під прес для надання остаточної форми: млинець, плитка, чаша, гніздо і т.п. Правильно виготовлений пуер пахне сухофруктами: курагою, чорносливом, скошеною травою, чорноземом. Але, ні в якому разі не цвіллю, прілостю або вогкістю. Важливо: обов’язково виливайте першу заварку пуеру, витриману 10-15 секунд. Так ви не тільки розкриєте справжній смак чаю, але і додатково дезінфікуєте чайний лист.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

X
Заполните форму и отправьте и мы обязательно свяжемся с Вами в кратчайшие сроки.
Мы свяжемся с вами в ближайшее время!
+38 (999) 999-9999