Розкриваємо секрети виготовлення чаю Шу Пуер. На відміну від багатьох інших товарів термін “китайський” по відношенню до чаю – це справжній комплімент, а чай пуер в цьому плані унікальний тим що його виробляють виключно в Китаї. Пуер – сорт чаю, оповитий безліччю легенд і загадок. Чого варта одна лише форма пресованого пуеру: “гніздо”, “чаша”, “гриб” і т.д. Якщо ви цікавились питанням – як роблять Пуер – то ця стаття для вас. Шу Пуер відноситься до постферментованих чаїв, це означає, що процес виготовлення складний, багатокомпонентний і відбувається в декілька етапів.

Етап 1: збір, сортування і зав’ялювання чайної сировини

Для виготовлення чорного Шу пуеру збирають великі, щільні, м’ясисті листя чайних дерев. Період їх збору практично цілорічний (для кожного виду і сорту існує свій період). Після збору чайну сировину сортують, очищають від паличок і сміття та розкладають для просушування на сонці. В такому стані чай проводить кілька місяців. Періодично його перекладають, щоб чай не гнив. У цей період чайний лист природним чином проходить перший етап окислення.

Етап 2: ферментація чайної сировини

Через декілька місяців просушений чайний лист відправляють на основний етап ферментації, який буває двох способів:

  • традиційний спосіб: чайний лист просочують настійкою і зберігають в спеціальній “земляній кімнаті” мінімум шість місяців. Протягом цього періоду на сировину впливають різні мікроорганізми, які ферментують чайний лист природним чином. Саме на цьому етапі пуер набуває свій специфічний земляний смак і аромат деревини. Спеціальні сорти пуеру можуть витримуватися в таких приміщеннях роками, стаючи лише дорожче.
  • сучасний спосіб: чайний лист просочують рідиною, складають у формі насипної купи і зберігають в приміщенні з підвищеною вологістю від 2 до 4 місяців. В цьому випадку ферментація чайного листа також відбувається при взаємодії чаю з киснем і мікроорганізмами. Мінусами такого методу витримки пуеру є підвищена вологість при виробництві, яка є ідеальною умовою для розмноження в чайному листі цвілі і бактерій. Однак цей метод дає можливість виготовити велику кількість продукту за короткий час. А якщо на виробництві ретельно стежать за якістю виконання технології, то такий чай практично неможливо відрізнити від зробленого традиційним способом.

Етап 3: пресування чаю Пуер

Третій етап виробництва пуеру не є обов’язковим для всіх сортів. Тому що одні види пуерів можуть пресувати, а інші надходять у продаж у вигляді скрученого чайного листя. Розповімо як роблять пуер в пресованій формі. Спочатку чайним листям надають м’якість. Для цього їх обробляють парою протягом декількох хвилин. Це також дезінфікує чай і призупиняє процес ферментації. Після складають листя в мішечки з тканини і кладуть під прес для надання остаточної форми: млинець, плитка, чаша, гніздо і т.п. Правильно виготовлений пуер пахне сухофруктами: курагою, чорносливом, скошеною травою, чорноземом. Але, ні в якому разі не цвіллю, прілостю або вогкістю. Важливо: обов’язково виливайте першу заварку пуеру, витриману 10-15 секунд. Так ви не тільки розкриєте справжній смак чаю, але і додатково дезінфікуєте чайний лист.

Кращий вибір

Купити чай Шу Пуер для здоров'я

Шу Пуер Сінь Ї 2019 р. Гунтін. Лімітована серія до 70-ти річчя КНР

245 грн.1 500 грн.

Лімітований Шу Пуер Сінь Ї. Гунтін, випущений до 70-ти річчя КНР, 2019 року виготовлення.  Смак м’який, присутні земляні і деревні ноти. Дуже збалансований і п’янкий пуер, який подарує вам приємний і глибокий чайний стан. Витримує 5-7 проток. Спресований у 357-грамовий млинець.

Шу пуер №2007

(3)
131 грн.1 038 грн.

Розсипний шу пуер №2007 з сильним і глибоким смаком обсмажених горіхів і в’яленого чорносливу. Відмінно допомагає схудненню, прискорює процеси перетравлення їжі і розщеплює жири.

Білі пуерні бруньки “Я Бао”

(2)
190 грн.1 680 грн.

“Я Бао” пуерні бруньки – китайський елітний білий чай з м’яким багатогранним фруктово-квітковим смаком і ароматом, нотами трав, солодкуватий і з легкою кислинкою. Витончений, ні на що не схожий чай. Для будь-якого часу доби. Також дуже смачний в приготуванні методом варки. Сподобається поціновувачам білих чаїв.

Шу пуер “Золоті Бруньки”

(1)
275 грн.2 475 грн.

Елітний розсипний шу пуер “Золоті Бруньки” з добірних верхівок чайних листів. Горіхові ноти з солодкуватим присмаком в’яленого чорносливу. Потужний і збадьорюючий пуер з енергією Ча Ци на кожен день.

Шен пуер 2013р. Золотий медаліст

245 грн.1 500 грн.

Солодкуватий аромат меду і сухофруктів, приємна терпкість, відсутність гіркоти – це Шен пуер, який отримав Золоту медаль у виставці 2013 в Нанцзіні. Витончений і особливий, він витримує велику кількість проток. Спресований у 357 г млинець.

Шу пуер “Лао Ча Тоу”

(3)
175 грн.1 475 грн.

Грудковий шу пуер Лао Ча Тоу “Старі Чайні Голови” з м’яким смаком, нотами горіхів, сухого дерева і фініків. Класична м’якість витриманого пуеру, нафтова тягучість настою і соковитий глибокий післясмак.

Шу пуер №2001

(8)
26 грн.1 063 грн.

Розсипний шу пуер №2001 з глибокими, шоколадними нотами в смаку, терпким солодким присмаком і деревно-ягідним ароматом. Сприяє схудненню, виводить токсини і позбавляє від шлаків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *