Как выбрать венчик Часен

Як вибрати вінчик Часен

Як вибрати вінчик Часен

Список інструментів, використовуваних в традиційній японській чайній церемонії, складається з багатьох найменувань: ложка чашаку, вінчик часен, чаша чаван, сито, стійка кусенаоші і т.д. Але тільки деякі з них є обов’язковими для сучасних фанатів японського чаю. Серед них чашоподібний вінчик Часен. Цей інструмент дбайливо вирізається майстрами з цільного шматка бамбука вручну.

Завдання бамбукового вінчика – рівномірне розмішування і збивання порошкового чаю матча в піну. Якщо ви хочете насолодитися правильно приготованим автентичним чаєм матча, то ніщо не замінить вам часен. Тільки з його допомогою ви зможете отримати ідеальний напій зі стійкою густий піною.

У нас ви можете купити три види вінчиків:

  1. вінчик з необробленого білого бамбука на 96 зубців
  2. вінчик з обпаленого чорного бамбука на 80 зубців
  3. вінчик на довгій ручці з обпаленого чорного бамбука на 34 зубця

Історія походження вінчика для чаю матча

Коли вперше був придуманий і виготовлений часен достеменно не відомо. Але цей інструмент став популярний в XII ст. в Японії, коли майстри довели його форму до досконалості. Вона збереглася і до наших днів. Традиційним типом вінчика для чаю матча вважається часен Казухо з 80 зубцями, де кожен другий загнутий всередину за допомогою особливого плетіння. А самі тонкі і м’які зубці ідеально підходять для заварювання щоденного чаю матча методом Усутя.

Як виготовляють Часен

Вінчик для чаю матча завжди виготовляють вручну, це делікатний і тривалий процес. Для виготовлення часена майстри можуть використовувати три види цільного бамбукового стебла: сушений, свіжий і обпалений. Бамбук хороший тим, що це нейтральний і екологічний матеріал, який не змінює істинний смак чаю. Сам процес виготовлення складається з таких етапів:

  1. Вибирають стебло потрібної довжини і товщини, обточують і виймають серцевину з порожнистої частини – це майбутня ручка.
  2. Частину, що залишилася спеціальним ножем нарізають на велику кількість товстих спиць, які послідовно ділять на більш дрібні зубці – це майбутня головка часена. Головки бувають грубі, середні і тонкі.
  3. Після, заготівля вимочується, і майстер виточує і загинає кожен зубець вручну, уважно стежачи за якістю роботи.
  4. На наступному етапі всередині і зовні вінчика протягують нитку, яка не дає сплутати внутрішні зубців із зовнішніми. Часен готовий до використання.

Як вибрати Часен

Існує безліч видів вінчиків для збивання чаю матча. Їх основні відмінності:

  • кількість зубців;
  • тип і час збору бамбука;
  • форма і товщина ручки;
  • для використання в традиційному або неформальному чаюванні;
  • для використання на відкритому повітрі або приміщенні і т.д.

Головний критерій, на який дійсно варто звернути увагу при виборі – це кількість зубців. Саме вони найбільше впливають на смак готового напою. Зубців буває від 16 до 120 шт. Чим їх менше, тим більш насиченим і міцним буде заварений чай матча, а чим більше, тим більш м’який і пінистий. У будь-якому випадку необхідно ретельно збивати настій до появи потрібного обсягу піни.

Як підготувати вінчик Часен до заварювання

Перед кожним використанням необхідно замочувати вінчик в холодній воді на 30 хвилин. Якщо ви поспішаєте, промийте вінчик під гарячою водою бл. 30 секунд. Так він стане м’яким і буде менш схильний до пошкоджень. При збиванні порошкового чаю матча будьте обережні, не використовуйте надмірну силу, щоб не пошкодити робочі зубці.

Як правильно збивати чай матча за допомогою Часен

Для заварювання чаю матча за допомогою вінчика часен бажано використовувати чаван – керамічну чашу, в яку засипається порошок матча. У будь-якому випадку використання вінчика привносить неповторні відчуття від традиційного японського чаювання. Щоб заварити чай матча насипте потрібну кількість матча порошку в чашу і залийте водою за рецептом. Після, візьміть попередньо замочений вінчик часен в руку і швидкими М-образними (не круговими!) рухами збийте чайний порошок у воді протягом 2-3 хвилин. Під час чайної церемонії завжди ставте вінчик зубцями вгору, щоб уникнути деформації.

Як зберігати вінчик Часен правильно

Після використання необхідно акуратно промити вінчик теплою водою і добре просушити на відкритому повітрі, щоб уникнути гниття. Не кладіть мокрий вінчик в пластиковий футляр – він призначений тільки для транспортування. А для тривалого зберігання рекомендуємо використовувати керамічну стійку для часен. Використання чайних стійок підтримує правильну форму і збільшує довговічність вашого вінчика в два рази. Зберігайте вінчик в сухому, прохолодному і добре провітрюваному місці.

Короткі правила використання Часен:

  1. Перед кожним використанням промийте вінчик під гарячою водою.
  2. Після кожного використання промийте теплою водою і поставте на стійку для зберігання.
  3. З часом кінці зубців можуть розщеплюватися. Коли це станеться, злегка обріжте їх гострими ножицями.
  4. Час від часу міняйте ваш вінчик.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

X
Заполните форму и отправьте и мы обязательно свяжемся с Вами в кратчайшие сроки.
Мы свяжемся с вами в ближайшее время!
+38 (999) 999-9999