Чай Матча (Маття) – традиційний напій для японських чайних церемоній. Заварювання зеленого порошкового чаю Матча – це справжній ритуал, що не терпить метушні та поспіху. Нам не повторити його в точності, та і не варто прагнути зображати японців. Головна мета – це просто отримати максимальне задоволення від чаювання.
Заварити матча – значить, добре розчинити його (в ідеалі – збити спеціальним вінчиком Часен) в гарячій воді 80°С. Можна приготувати матча в легкому або в більш концентрованому вигляді. Слабо заварений напій в Японії називають «Усутя», а міцний – «Койтя».
У будь-якому варіанті заварювання маття чай випивається разом із розмеленої заваркою, що і є запорукою його корисності.
Приготування Матча Усутя (слабкого чаю):
Усутя – яскраво-зелений, не густий по консистенції напій, з ноткою гічинки на смак. Це демократичний чай, його зазвичай п’ють без строгих формальностей в колі родини або друзів (в рамках щоденного чаювання). Приготування Маття Усутя: 2 г заварки засипати в попередньо зігріту і витерту насухо чашу і додати 70-80 мл гарячої води (80°С). Ретельно перемішати вінчиком так, щоб не залишалося грудочок і заварки на стінках чаші. Можна збивати в піну, можна не збивати – за бажанням або відповідно до певної чайної традиції.
Приготування Койтя (міцного чаю):
Посуд прогрівається і витирається насухо, як для будь-якого заварювання. Порошку береться в два рази більше – 4 г (повна чайна ложка). Води необхідно 50 мл. Суміш потрібно перемішувати повільними обертальними рухами. Якщо технологія витримана, Койтя вийде густим і тягучим з солодкувато-терпким смаком, з красивою, насиченою зеленою піною зверху. Койтя – це традиційний напій для чайних церемоній.
Оскільки маття має незвичайний смак – з трав’яною гірчинкою та терпкістю, то до чаю прийнято подавати національні солодощі – вагасі. Їх куштують до чаювання.
Можливі проблеми при заварюванні матчі
Проблема | Рішення |
Заварений чай надмірно гірчить |
|
В матчі не піднімається піна |
|
Залишаються згустки порошку або вони відчуваються при розпиванні |
|
Купити традиційний напій японський чайних церемоній чай матча
Зелена матча Дейлі Токусен в з/б, 30 г
Зелений чай матча Дейлі Токусен (Японія). Пакування: залізна баночка об’ємом 30 г. Відмінний сорт для щоденного вживання. Салатовий колір, м’який смак. Енергія і бадьорість до 5 годин.
Зелена матча Церемоніал Удзі
Зелений чай матча Церемоніал (Японія, Удзі, Кіото). Сорт 5А, яскравий зелений колір, найтонший помел. Збивається в густу стійку піну. Смак повний і глибокий, з м’яким фруктовим присмаком. Енергія і бадьорість до 8 годин.
Зелена матча Преміум
Зелений чай матча Преміум сорт АА (Китай) із листя з середини чайного куща. Чистий зелений колір і ніжна пудрова консистенція помелу. Глибокий смак зелені і трав. Енергія і бадьорість до 3 годин.
Набір “Всі зелені сорти матча”
Набір складається з чотирьох сортів зеленого чаю матча: 3 японських і 1 китайського по 20 г кожен. Разом містить 80 г пудрового чаю, яких вистачить для приготування 40 порцій чаю або матча лате.
Зелена матча Дейлі Токусен
Зелений чай матча Дейлі Токусен (Японія). Вищий сорт АААА для щоденного вживання. Салатовий колір, найтонший помел, м’який і глибокий смак. Енергія і бадьорість до 5 годин.
Повний набір всіх сортів матча
Набір складається з десяти сортів чаю матча: 4 зелених і 6 кольорових по 20 г кожен. Разом, 200 г пудрового чаю для повноцінної дегустації. Кожний зелений сорт готується як чай та матча лате, кожний кольоровий сорт можна заварювати як матча лате, додавати до смузі, каш, морозива тощо.
Зелена матча Масумі Еліт
Зелений чай матча Масумі Еліт вищого сорту 4А (Японія). Краще листя, наповнене вітамінами і катехінами. Делікатний помел на низьких обертах. Глибокий, м’який смак з ароматом свіжих трав. Енергія і бадьорість до 5 годин.