Чай Матча (Маття) – традиційний напій для японських чайних церемоній. Заварювання зеленого порошкового чаю Матча – це справжній ритуал, що не терпить метушні та поспіху. Нам не повторити його в точності, та і не варто прагнути зображати японців. Головна мета – це просто отримати максимальне задоволення від чаювання.
Заварити матча – значить, добре розчинити його (в ідеалі – збити спеціальним вінчиком Часен) в гарячій воді 80°С. Можна приготувати матча в легкому або в більш концентрованому вигляді. Слабо заварений напій в Японії називають «Усутя», а міцний – «Койтя».
У будь-якому варіанті заварювання маття чай випивається разом із розмеленої заваркою, що і є запорукою його корисності.
Приготування Матча Усутя (слабкого чаю):
Усутя – яскраво-зелений, не густий по консистенції напій, з ноткою гічинки на смак. Це демократичний чай, його зазвичай п’ють без строгих формальностей в колі родини або друзів (в рамках щоденного чаювання). Приготування Маття Усутя: 2 г заварки засипати в попередньо зігріту і витерту насухо чашу і додати 70-80 мл гарячої води (80°С). Ретельно перемішати вінчиком так, щоб не залишалося грудочок і заварки на стінках чаші. Можна збивати в піну, можна не збивати – за бажанням або відповідно до певної чайної традиції.
Приготування Койтя (міцного чаю):
Посуд прогрівається і витирається насухо, як для будь-якого заварювання. Порошку береться в два рази більше – 4 г (повна чайна ложка). Води необхідно 50 мл. Суміш потрібно перемішувати повільними обертальними рухами. Якщо технологія витримана, Койтя вийде густим і тягучим з солодкувато-терпким смаком, з красивою, насиченою зеленою піною зверху. Койтя – це традиційний напій для чайних церемоній.
Оскільки маття має незвичайний смак – з трав’яною гірчинкою та терпкістю, то до чаю прийнято подавати національні солодощі – вагасі. Їх куштують до чаювання.
Можливі проблеми при заварюванні матчі
Проблема | Рішення |
Заварений чай надмірно гірчить |
|
В матчі не піднімається піна |
|
Залишаються згустки порошку або вони відчуваються при розпиванні |
|