Как хранить чай после покупки

Як зберігати чай після покупки

Чай має дивну властивість змінювати свій смак та колір під впливом ряду факторів, тому важливо не тільки купувати якісні сорти, але й знати, як зберігати чай після покупки. Неправильне зберігання може за пару місяців найсвіжіший чай перетворити в неясне щось кольору старої соломи. Про правильні умови читайте далі.

Загальні рекомендації

Навіть при поверхневому знайомстві з чайною культурою стає ясно, що тут не існує 100% вірних рекомендацій. Що вірно для одного сорту, для іншого різновиду може бути згубним. Та ж ситуація і зі зберіганням – фахівці дають різні рекомендації, серед яких зустрічається зберігання в морозилці або холодильнику, в закритій металевому або дерев’яному посуді, у герметичних пакетах й навіть серед книг. Але на щастя, загальні поради все ж існують:

  1. Чай будь-якого сорту, немов губка, вбирає сторонні запахи. І найсвіжіші чайні бруньки, і найміцніший старий пуер почнуть пахнути рибою, якщо зберігати їх поруч з нею. Звідси перша рекомендація – виключити можливі контакти сухого листя з сильними сторонніми запахами.
  2. Процес ферментації чаю триває й після закінчення процесу його приготування. Наприклад, при контакті з киснем – лист окислюється, частина ефірних масел випаровується, корисні сполуки руйнуються. Він видихається, втрачає яскравість смаку й, особливо, аромату. Тому друга рекомендація – зберігати чай в герметичній упаковці, скоротивши його контакт з повітрям. Підійде і запаяний пакет, і банка з металу, скла або дерева з щільно зачиненою кришкою.
  3. Ультрафіолетові й теплові промені також прискорюють процеси ферментації листя й розщеплення корисних сполук. Особливо швидко під їхнім впливом розпадається хлорофіл, чому чай стає тьмяним, пожовклим й зовсім позбавленим смаку. Третя рекомендація – складати заварку до світлонепроникного посуду. А якщо вже й зберігати в теплі, то тільки в повністю захищеному від світла місці.
  4. Оскільки заварка суха, вона дуже гігроскопічна й охоче вбирає вологу з навколишнього повітряного простору. Що в кращому випадку призводить до ослаблення смакових властивостей, а в гіршому – до грибкової хвороби, появи цвілі. Рекомендація четверта – якщо вологість повітря в будинку вище 60%, для збереження заварки її варто складати в повністю герметичні упаковки.
  5. Температура – ще один фактор ферментації. Наприклад, білі й зелені чаї ферментують на свіжому повітрі, під впливом прямих сонячних променів. Якщо навіть сонячного тепла досить для їх ферментації, то сусідство з плитою або батареєю також стане пусковим фактором її продовження. Остання, п’ята рекомендація – прохолода або холод. Багато хто говорить про кімнатну температуру, але оскільки це вкрай нестабільний показник, найпростіше будь-які сорти зі слабким й середнім рівнем ферментації просто тримати в холодильнику.

Такі загальні рекомендації. Навіть їхнього дотримання досить, щоб надовго зберегти початкові якості чаю. Але якщо хочеться мати певні гарантії, до кожного сорту варто підійти індивідуально.

Індивідуальні потреби

Деякі із перерахованих нижче особливостей – спадщина предків, інші – результат емпіричних спостережень чайних майстрів. Для більшості відомих нині сортів створені індивідуальні рекомендації:

  • улуни слабкої ферментації – вакуумна упаковка + холодильник.
  • білий, жовтий, зелений чай – вакуумная упаковка або ж металева банка + кімнатна температура (чи трохи нижча за кімнатну).
  • улуни із провінції Уішань та Гуандун – обов’язково! герметична (але не вакуумна) упаковка + кімнатна температура + ізоляція від інших чаїв та важких предметів.
  • пуер – кімнатна температура + звичайна упаковка + видалення джерел сильного запаху.
  • червоний чай – кімнатна температура + відсутність запахів.
  • японський зелений чай (порошковий, стебловий) – фірмова упаковка або герметична банку у закритому вигляді + низька вологість повітря.

Навіть знаючи, як зберігати чай після покупки, все одно не буде зайвим контролювати процес. Наприклад, якщо ви склали розсипний пуер до металевої банки на кухонній полиці, його варто періодично заварювати й перевіряти, як метод зберігання позначається на стані заварки.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.