Какие чаи повышают давление

Які чаї підвищують тиск і чому

Люди, які страждають від підвищеного тиску, постійно шукають продукти, здатні полегшити їх стан – наприклад, китайський чай від тиску. Результати ряду останніх досліджень дійсно підтверджують, що чай здатний нормалізувати тиск у людей практично будь-якого віку. Але не варто відразу ж бігти в чайну крамницю і робити стратегічні запаси. Спершу необхідно зрозуміти, які чаї підвищують тиск, а які – його знижують, щоб уникати потенційно небезпечних напоїв.

Чай і тиск

Зовсім недавно були опубліковані результати дослідження паризького Центру профілактичних і клінічних досліджень, що тривав 10 років. За цей час в ньому взяло участь близько 180 тисяч жінок і чоловіків різного віку і соціального статусу. Серед досліджуваних були і зовсім юні люди (16-18 років), і справжні довгожителі (90 років). Метою дослідження було вивчення впливу чаю і кави на організм людини, а його результати виявилися дуже несподіваними.

З’ясувалося, що люди, які вживали в день 3-4 чашки чаю або кави, в цілому мали міцніше здоров’я, ніж ті, хто їх ігнорував, вважаючи за краще газовані напої або промислові соки. Що ж до артеріального тиску, то серед шанувальників чаю і кави виявилося набагато менше гіпертоніків. У тих, хто в день випивав 4 і більше чашок напою з вмістом кофеїну, також спостерігався знижений ризик тахікардії.

Втім, для медиків ці результати виявилися несподіваними тільки по відношенню до кави, тоді як причини подібного впливу чаю давно зрозумілі. Справа в тому, що будь-який чай (хоч зелений, хоч чорний) містить величезну кількість біофлавоноїдів – речовин, що підвищують еластичність судин. А таніни і дубильні речовини, яких в чаї також чимало, сприяють зміцненню серцевого м’яза. Якісний і досить свіжий чай має унікальну властивість регулювати судинний тонус, тому при гіпотонії підвищує тиск, а при гіпертонії – знижує його.

Із зазначеного випливає, що чай дійсно здатний піднімати тиск і в деяких ситуаціях ця його особливість дуже навіть корисна. Питання в іншому – чи всі сорти рівні в цій властивості, і в яких ситуаціях воно може загрожувати здоров’ю?

Як чай впливає на тиск?

В ході дослідження люди пили якісний листовий чай, при заварюванні якого відбувається часткова екстракція кофеїну в настій – частина його залишається в заварці. Але є сорт, при вживанні якого ви отримуєте весь запас кофеїну з чайного листа – це зелений порошковий чай матча. Саме тому його вплив на артеріальний тиск більш виражений. І матча – перший у списку чаїв, здатних підвищувати тиск.

Оскільки справа відбувалася в Європі, логічно припустити, що основними чаями в раціоні піддослідних були популярні і поширені сорти – зелений, чорний і, можливо, пуер. Однак не вони є лідерами за кількістю кофеїну, що міститься в них, а ті види чаю, в складі яких є чайні бруньки: деякі різновиди білого та жовтого чаїв. Тому і білі і жовті чаї, незважаючи на гадану делікатність смаку, також здатні підвищувати тиск.

І також логічно припустити, що більшість цих піддослідних заварювали чай 2-3 хвилини, не більше. Цього часу недостатньо для повної екстракції кофеїну з чайного листа, тому настій м’яко впливає на судини і серце. Тоді як заварювання протягом 5-7 хвилин і більше дозволяє зробити екстракцію максимальною, чай – більш міцним, а його вплив на організм – сильним і вираженим. Тобто, якщо будь-який чай заварювати занадто довго і використовувати для цього занадто гарячу воду, існує шанс, що після його вживання може підвищитися тиск.

Кофеїн. Зміст в чаї та каві

Кофеїн – один з природних алкалоїдів, але зустрічається досить рідко. Головним чином, в складі чаю, кави, какао-бобів і деяких корінь. І також продуктах, які з цих продуктів навчилися робити люди: шоколаді, кавових, газованих і енергетичних напоях. Кофеїн немов підстьобує нервову систему і мозок: змушує їх швидше передавати нервові імпульси, працювати на піку своїх можливостей і таким чином підвищувати тиск.
З огляду на цю його здатність, вживання кофеїну обмежують для деяких груп населення. Наприклад, ВООЗ рекомендує вагітним випивати не більше 300 його мг в день (приблизно стільки міститься в одній чашці кави з молоком). А дітям до 14 років вживання кофеїну не рекомендується зовсім через непередбачуваність реакцій нервової системи.

Головне, що варто пам’ятати про кофеїн і чаї – він міститься далеко не у всіх напоях, які так називаються. Наприклад, ройбуш теж називають чаєм, але кофеїну в ньому немає. Питання кофеїну актуальне тільки для тих сортів, що зроблені з листя рослини роду Камелія – ​​чорного, білого, зеленого, червоного, пуерів, улунів. І колір напою нічого не говорить про кількість кофеїну в ньому, хоча в свідомості багатьох існує певний зв’язок. Насправді в склянці добре справжнього білого чаю може бути в кілька разів більше кофеїну, ніж в склянці чорного.

Що таке теїн?

Теїном називають кофеїн, який міститься в чаї. Коли речовину відкрили і виділили з чайного листа, використовували саме це слово. На момент відкриття не було очевидним схожість між ним і чистим, класичним кофеїном. Але пізніше з’явилася низка досліджень, які доводять, що теїн – це добре знайомий нам кофеїн.

Чому ж тоді слово залишилося і досі використовується? І є різниця в самопочутті після чашки чаю і склянки кави. Все тому, що теїн – це кофеїн + таніни. Складна молекула, в якій багато танінів і менше кофеїну. Щоб її розплутати, організму потрібен час, тому засвоєння основної речовини відбувається повільніше. Тоді як кофеїн з кави діє буквально протягом 5 хвилин після вживання.

Так, кофеїн з чаю діє повільніше і м’якше, але все одно залишається кофеїном. Якщо пити чай без розбору, не контролюючи кількість випитого протягом дня, теж можна зіткнутися з неприємними наслідками. Тремор, пітливість, неуважність,безсоння – симптоми передозування кофеїном. А ще проблеми з тиском, травленням і настроєм. Але ще одна величезна перевага чаю в розрізі кофеїну полягає в неповній екстракції.

Коли ви заварюєте чай в листі, не всі речовини з нього потраплять в екстракт – їх молекули або занадто великі, або руху рідини  недостатньо, щоб «вимити» їх в настій. З одного боку, це недолік: частина корисних речовин викидається разом з заваркою. Але в розмові про кофеїн проблема екстракції перестає бути проблемою і стає перевагою. Якщо у вас здорове серце і немає проблем з тиском, отримати передозування кофеїном за допомогою чаю дійсно складно (за винятком матча, з яким ви куштуєте весь лист повністю). Миттєва небезпека практично відсутня, але можна подумати про відкладений негативний ефект: щоб вивести надлишки кофеїну, тіло починає працювати в прискореному режимі, витрачаючи ресурси вдвічі швидше.

Що мені пити, якщо у мене знижений тиск?

По-перше, знижений тиск, як і підвищений тиск, може бути як конституційною особливістю організму, так і симптомом, що вказує на проблеми з боку однієї з його систем. Наприклад, порушення в роботі нирок можуть проявлятися саме таким чином. Спершу варто переконатися, що низький артеріальний тиск не потребує медичного лікування, а лише після підбирати чай, який допоможе його підняти.

В першу чергу, потрібно звернути увагу на матча – завдяки формі цього чаю, з нього можна засвоїти максимальну кількість кофеїну. Але він як і раніше буде діяти м’якше і безпечніше, адже надходить в кров не миттєво, а поступово вивільняючи з молекул теїн. Подібним впливом володіє і пуер – цей чай вже пройшов ферментацію, в процесі чого його клітинні стінки вже частково зруйновані, а поживні речовини (кофеїн, в тому числі) трохи переварені бактеріями. У його настої чорного або червонувато-коричневого кольору виявляється більше кофеїну, ніж в настої з чаю, що складається переважно з цілих листочків. Також, якщо підняти тиск максимально швидко, щоб повернутися в форму і захотіти працювати, вживання напою можна поєднати зі солодкими частуваннями.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.