Какие чаи повышают давление

Які чаї підвищують тиск і чому

Люди, які страждають від підвищеного тиску, постійно шукають продукти, здатні полегшити їхній стан – наприклад, китайський чай від тиску. Результати ряду останніх досліджень дійсно підтверджують, що чай здатний нормалізувати тиск у людей практично будь-якого віку. Але не варто відразу ж бігти до чайної лавки й робити стратегічні запаси. Спершу необхідно зрозуміти, які чаї підвищують тиск, а які – його знижують, щоб уникати потенційно небезпечних напоїв.

Вчені та медики – про здатність чаю впливати на показники артеріального тиску

Зовсім недавно були опубліковані результати дослідження паризького Центру профілактичних та клінічних досліджень, що тривало 10 років. За цей час в ньому взяло участь близько 180 тисяч жінок й чоловіків різного віку і соціального статусу. Серед досліджуваних були й зовсім юні люди (16-18 років), й справжні довгожителі (90 років). Метою дослідження було вивчення впливу чаю та кави на організм людини, а його результати виявилися дуже несподіваними.

З’ясувалося, що люди, які випивають в день 3-4 чашки чаю або кави, в цілому мали міцніше здоров’я, ніж ті, хто ці напої ігнорував, вважаючи за краще газовані напої або промислові соки. Що ж до артеріального тиску, то серед шанувальників чаю й кави виявилося набагато менше гіпертоніків. У тих, хто в день випивав 4 й більше чашок напою з вмістом кофеїну, також спостерігався знижений ризик тахікардії.

Втім, для медиків ці результати виявилися несподіваними тільки по відношенню до кави, тоді як причини подібного впливу чаю давно зрозумілі. Справа в тому, що будь-який чай (хоч зелений, хоч чорний) містить величезну кількість біофлавоноїдів – речовин, що підвищують еластичність судин. А таніни й дубильні речовини, яких в чаї також чимало, сприяють зміцненню серцевого м’яза. Якісний, досить свіжий чай має унікальну властивість регулювати судинний тонус, тому при гіпотонії підвищує тиск, а при гіпертонії – знижує його.

Із зазначеного випливає, що чай дійсно здатний піднімати тиск і в деяких ситуаціях ця його особливість дуже навіть корисна. Питання в іншому – чи всі сорти рівні в цій властивості, і в яких ситуаціях вона може загрожувати здоров’ю?

Які чаї підвищують тиск?

Результати наведеного вище дослідження потребують певних роз’яснень:

  1. Піддослідні в ході дослідження пили якісний листковий чай, при заварюванні якого відбувається часткова екстракція кофеїну в настій – частина його залишається в заварці. Але є сорт, при вживанні якого ви отримуєте весь запас кофеїну з чайного листа – це зелений порошковий чай матча. Саме тому його вплив на артеріальний тиск більш виражений.Отже, матча – перший у списку чаїв, здатних підвищувати тиск.
  2. Оскільки справа відбувалася в Європі, логічно припустити, що основними чаями в раціоні випробовуваних були популярні та поширені сорти – зелений, чорний чай і, можливо, пуер. Однак не вони є лідерами за кількістю кофеїну, а ті види чаю, у складі яких є чайні бруньки: деякі різновиди білого, жовтий чай. Тому білі та жовті чаї, попри гадану делікатність, також здатні підвищувати тиск.
  3. Й також логічно припустити, що більшість цих випробовуваних заварювали чай 2-3 хвилини, не більше. Цього часу недостатньо для повної екстракції кофеїну з чайного листа, тому такий настій м’яко впливає на судини і серце. Тоді як заварювання протягом 5-7 хвилин й більше дозволяє зробити екстракцію максимальною, чай – більш міцнішим, а його вплив на організм – сильним та вираженим. Тобто, якщо будь-який чай заварювати занадто довго й використовувати для цього занадто гарячу воду, існує шанс, що після його вживання може підвищитися тиск.

Про ці моменти слід пам’ятати, коли підшукуєте китайський чай від тиску: з обережністю вживати матча (краще почати з половинної дози й не пити його на ніч), віддати перевагу зеленим й чорним сортам, а також стежити за часом заварювання.
Ссылка вверх –

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.