Какой чай считается самым полезным?

Який чай вважається найкориснішим?

Чорний, зелений, білий, червоний чай. Шу-пуер, шен-пуер, матча. Вирощується в Китаї, Японії, Кореї, Індії, Індонезії, В’єтнамі, Шрі-Ланці, Грузії. У Китаї налічується близько сотні сортів чаю. В Японії – близько 20 тих, що згадуються часто і продаються за кордоном. Як думаєте, чи можна з такими вихідними даними відповісти однозначно на питання про найкорисніший сорт? Але однозначна відповідь існує. І почнемо ми з проблеми екстракції.

Проблема екстракції – це як?

У чайному листі міститься величезна кількість речовин з різним ступенем біологічної активності: катехіни, теїн, L-теанін, сапоніни, теакрін, полісахариди, білок та ін. Молекули цих речовин мають різну структуру й розмір, і «витягнути» їх з чайного листя у воду важко з різних причин. Деякі з них дуже великі, щоб пройти крізь пори назовні. Інші біологічні активні речовини можуть проникати крізь цей бар’єр, але потребують певних умов. Наприклад, щоб вилучити достатню кількість антиоксидантів епігаллокатегіну та галлокатехінгаллату в настій, необхідні дві умови – близько 2 годин настоювання і підтримання високої температури. Говорячи простими словами – ви повинні залити чай гарячою водою і підтримувати високу температуру кілька годин. Зручне чаювання, чи не так?

При стандартному заварюванні листкового чаю протягом 5 хвилин у напій потрапить в кращому випадку 30% вмісту заварки. А якщо й заварка не кращої якості? Яка користь від такого чаю?

Ви можете заперечити – «А що, якщо я буду кип’ятити листяний чай 2 години?»

Припустімо, у вас дійсно є ресурси, щоб присвятити цій справі 2 години щодня. Але в такому випадку ви не отримаєте ідеально корисний напій з кількох причин. По-перше, згадані вище катехіни при тривалому кип’ятінні перетворюються на ізомери. Умовно, від молекул катехінів відпадають деякі гілки, а разом з ними – й антиоксидантні властивості. По-друге, вам навряд чи сподобається колір і смак отриманого напою: тривале кип’ятіння призводить також до того, що з листа витягуються пектини і білки, через що напій стає гірким, непрозорим, густим.

У побутових умовах практично неможливо отримати з листяного чаю максимум біологічно активних речовин, що зберігаються в сухій сировині. Наприклад, для виробництва добавок з використанням L-теаніна або специфічних чайних катехінів використовують технології хімічної екстракції, екстракції з використанням ультразвуку, мікрохвиль, впливають на листя високим тиском.

З цього випливає, що будь-який чай, навіть найдорожчий та цінний, в побутовому застосуванні залишається заручником екстракції. І називатися найкориснішим не може ніяк.

Найкорисніший чай – не листовий

А порошковий. Або пудровий – кличте, як хочете. Навіть якщо відкинути результати численних досліджень й ґрунтуватися виключно на перерахованому вище, спосіб виробництва матча знімає всі пов’язані з екстракцією проблеми. Спосіб підготовки сировини для виробництва матча подібний до того, що використовується для виготовлення листкових сортів. А в деяких моментах навіть перевершує його – кущі затінюють перед збиранням, щоб зберегти хлорофіл, прибирають всі перегородки з баластними речовинами (пектини, білок). І подрібнюють сировину до стану тонкої пудри, яка під час чаювання поглинається повністю. Тому осад, який незмінно утворюється на дні чашки з матча, рекомендують обов’язково випивати. У ньому містяться саме ті біологічні речовини, які ви ніколи не отримаєте, якщо будете заварювати простий чорний або просто зелений чай.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.