Какой чай считается самым полезным?

Який чай вважається найкориснішим?

Чорний, зелений, білий, червоний чай. Шу-пуер, шен-пуер, матча. Вирощується в Китаї, Японії, Кореї, Індії, Індонезії, В’єтнамі, Шрі-Ланці, Грузії. У Китаї налічується близько сотні сортів чаю. В Японії – близько 20 тих, що згадуються часто і продаються за кордоном. Як думаєте, чи можна з такими вихідними даними відповісти однозначно на питання про найкорисніший сорт? Але однозначна відповідь існує. І почнемо ми з проблеми екстракції.

Проблема екстракції – це як?

У чайному листі міститься величезна кількість речовин з різним ступенем біологічної активності: катехіни, теїн, L-теанін, сапоніни, теакрін, полісахариди, білок та ін. Молекули цих речовин мають різну структуру й розмір, і «витягнути» їх з чайного листя у воду важко з різних причин. Деякі з них дуже великі, щоб пройти крізь пори назовні. Інші біологічні активні речовини можуть проникати крізь цей бар’єр, але потребують певних умов. Наприклад, щоб вилучити достатню кількість антиоксидантів епігаллокатегіну та галлокатехінгаллату в настій, необхідні дві умови – близько 2 годин настоювання і підтримання високої температури. Говорячи простими словами – ви повинні залити чай гарячою водою і підтримувати високу температуру кілька годин. Зручне чаювання, чи не так?

При стандартному заварюванні листкового чаю протягом 5 хвилин у напій потрапить в кращому випадку 30% вмісту заварки. А якщо й заварка не кращої якості? Яка користь від такого чаю?

Ви можете заперечити – «А що, якщо я буду кип’ятити листяний чай 2 години?»

Припустімо, у вас дійсно є ресурси, щоб присвятити цій справі 2 години щодня. Але в такому випадку ви не отримаєте ідеально корисний напій з кількох причин. По-перше, згадані вище катехіни при тривалому кип’ятінні перетворюються на ізомери. Умовно, від молекул катехінів відпадають деякі гілки, а разом з ними – й антиоксидантні властивості. По-друге, вам навряд чи сподобається колір і смак отриманого напою: тривале кип’ятіння призводить також до того, що з листа витягуються пектини і білки, через що напій стає гірким, непрозорим, густим.

У побутових умовах практично неможливо отримати з листяного чаю максимум біологічно активних речовин, що зберігаються в сухій сировині. Наприклад, для виробництва добавок з використанням L-теаніна або специфічних чайних катехінів використовують технології хімічної екстракції, екстракції з використанням ультразвуку, мікрохвиль, впливають на листя високим тиском.

З цього випливає, що будь-який чай, навіть найдорожчий та цінний, в побутовому застосуванні залишається заручником екстракції. І називатися найкориснішим не може ніяк.

Найкорисніший чай – не листовий

А порошковий. Або пудровий – кличте, як хочете. Навіть якщо відкинути результати численних досліджень й ґрунтуватися виключно на перерахованому вище, спосіб виробництва матча знімає всі пов’язані з екстракцією проблеми. Спосіб підготовки сировини для виробництва матча подібний до того, що використовується для виготовлення листкових сортів. А в деяких моментах навіть перевершує його – кущі затінюють перед збиранням, щоб зберегти хлорофіл, прибирають всі перегородки з баластними речовинами (пектини, білок). І подрібнюють сировину до стану тонкої пудри, яка під час чаювання поглинається повністю. Тому осад, який незмінно утворюється на дні чашки з матча, рекомендують обов’язково випивати. У ньому містяться саме ті біологічні речовини, які ви ніколи не отримаєте, якщо будете заварювати простий чорний або просто зелений чай.

Вгору^

HIT!
95 грн840 грн

Розсипний Шу Пуер 2001 р з глибокими, шоколадними нотами в смаку, терпким солодким присмаком і деревно-ягідним ароматом. Сприяє схудненню, виводить токсини і позбавляє від шлаків.

HIT!
110 грн1 040 грн

Вишуканий зелений чай улун. Ніжний солодкуватий смак топленого молока і делікатний шлейф тягучої вершкової карамелі. Розслабляє, заспокоює і гармонізує стан. Для будь-якого часу доби.

-20%
HIT!
68 грн592 грн

Традиційний зелений китайський чай з чайної бруньки з двома листочками зібраний перед сезоном дощів. М'який смак зеленого чаю з солодкуватим присмаком. Покращує обмін речовин і травлення.

HIT!
130 грн1 190 грн

Виключно молоді чайні листочки із золотистою брунькою. Насичений пряний смак з карамельною терпкістю післясмаку і ароматом кураги, чорносливу та лісового горіха. Має осаджуючий і протизапальний ефект.

HIT!
120 грн1 140 грн

Елітний китайський білий чай з ніжним фруктовим смаком. Свіжий спокійний аромат і м'який, солодкуватий присмак. Розслабляючий і гармонізуючий напій для будь-якого часу доби.

-30%
NEW!
56 грн1 700 грн

Гречаний чай із зерен молодої "молочної" гречки. М'який і солодкий смак з ароматом шоколадного печива зі спеціями. Відновлює сили і зміцнює імунітет. Для будь-якого часу доби.

HIT!
205 грн4 400 грн

Зелений чай Матча Церемоніал (Японія, Удзі, Кіото). Сорт 5А, яскравий зелений колір, найтонший помел. Збивається в густу стійку піну. Смак повний і глибокий, з м'яким фруктовим присмаком. Енергія і бадьорість до 8 годин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.