Чорний, зелений, білий, червоний чай. Шу-пуер, шен-пуер, матча. Вирощений в Китаї, Японії, Кореї, Індії, Індонезії, В’єтнамі, Шрі-Ланці, Грузії. У Китаї налічується близько сотні сортів чаю. В Японії – близько 20 тих, що згадуються часто і продаються за кордоном. Як думаєте, чи можна з такими вихідними даними відповісти однозначно на питання про найкорисніший сорт? Але однозначна відповідь існує. І почнемо ми з проблеми екстракції.
Який чай вважається найкориснішим?
Проблема екстракції – це як?
У чайному листі міститься величезна кількість речовин з різним ступенем біологічної активності: катехіни, теїн, L-теанін, сапоніни, теакрін, полісахариди, білок та ін. Молекули цих речовин мають різну структуру й розмір, і «витягнути» їх з чайного листя у воду важко з різних причин. Деякі з них дуже великі, щоб пройти крізь пори назовні. Інші біологічні активні речовини можуть проникати крізь цей бар’єр, але потребують певних умов. Наприклад, щоб вилучити достатню кількість антиоксидантів епігаллокатегіну та галлокатехінгаллату в настій, необхідні дві умови – близько 2 годин настоювання і підтримання високої температури. Говорячи простими словами – ви повинні залити чай гарячою водою і підтримувати високу температуру кілька годин. Зручне чаювання, чи не так?
При стандартному заварюванні листкового чаю протягом 5 хвилин у напій потрапить в кращому випадку 30% вмісту заварки. А якщо й заварка не кращої якості? Яка користь від такого чаю?
Ви можете заперечити – «А що, якщо я буду кип’ятити листяний чай 2 години?»
Припустімо, у вас дійсно є ресурси, щоб присвятити цій справі 2 години щодня. Але в такому випадку ви не отримаєте ідеально корисний напій з кількох причин. По-перше, згадані вище катехіни при тривалому кип’ятінні перетворюються на ізомери. Умовно, від молекул катехінів відпадають деякі гілки, а разом з ними – й антиоксидантні властивості. По-друге, вам навряд чи сподобається колір і смак отриманого напою: тривале кип’ятіння призводить також до того, що з листа витягуються пектини і білки, через що напій стає гірким, непрозорим, густим.
У побутових умовах практично неможливо отримати з листяного чаю максимум біологічно активних речовин, що зберігаються в сухій сировині. Наприклад, для виробництва добавок з використанням L-теаніна або специфічних чайних катехінів використовують технології хімічної екстракції, екстракції з використанням ультразвуку, мікрохвиль, впливають на листя високим тиском.
З цього випливає, що будь-який чай, навіть найдорожчий та цінний, в побутовому застосуванні залишається заручником екстракції. І називатися найкориснішим не може ніяк.
Найкорисніший чай – матча. А він не листовий
А порошковий. Або пудровий – кличте, як хочете. Навіть якщо відкинути результати численних досліджень й ґрунтуватися виключно на перерахованому вище, спосіб виробництва матча знімає всі пов’язані з екстракцією проблеми. Спосіб підготовки сировини для виробництва матча подібний до того, що використовується для виготовлення листкових сортів. А в деяких моментах навіть перевершує його – кущі затінюють перед збиранням, щоб зберегти хлорофіл, прибирають всі перегородки з баластними речовинами (пектини, білок). І подрібнюють сировину до стану тонкої пудри, яка під час чаювання поглинається повністю. Тому осад, який незмінно утворюється на дні чашки з матча, рекомендують обов’язково випивати. У ньому містяться саме ті біологічні речовини, які ви ніколи не отримаєте, якщо будете заварювати простий чорний або просто зелений чай.
Купити корисний чай
Золотий Юннань
Листочок з середини куща з додаванням чайної бруньки. М’який, насичений і міцний смак з глибоким, оксамитовим післясмаком і пряним ароматом стиглих фруктів. Відмінний чай для обіду і ранньої вечері.
Біла перлина дракона
Витончений зелений чай у формі дрібних перлин. Звабливий жасминовий аромат. Зелено-золотистий настій. Смак терпкий з ясними фруктовими нотами та кінцевою солодкістю. Чай насичує антиоксидантами, стимулює, гальмує стрес.
Рожева матча пітахайя
Ексклюзивний рожевий чай матча пітахайя. Насичений рожевий колір, смак груші, ківі і полуниці. Підходить для заварювання рожевого матча-лате, приготування смузі і боулів, додавання у каші, морозиво, десерти.
Да Цзинь Я “Золоті бруньки”
Да Цзинь Я – це елітний китайський червоний чай помірної ферментації та дбайливої просушки. Щільний медово-квітковий смак з фруктовими переливами. Має потужний зігріваючий ефект, прояснює зір і розум, відмінно тонізує.
Блакитна матча анчан в з/б, 30 г
Хітовий блакитний чай матча із бутонів Анчан в залізній баночці (вага 30 г). Яскраво блакитний колір настою, солодкий смак квітів і прянощів. Підходить для заварювання чаю, блакитного матча-лате, приготування смузі, випічки, морозива, десертів.
Шу Пуер Сінь Ї 2019 р. Гунтін. Лімітована серія до 70-ти річчя КНР
Лімітований Шу Пуер Сінь Ї. Гунтін, випущений до 70-ти річчя КНР, 2019 року виготовлення. Смак м’який, присутні земляні і деревні ноти. Дуже збалансований і п’янкий пуер, який подарує вам приємний і глибокий чайний стан. Витримує 5-7 проток. Спресований у 357-грамовий млинець.
Шен пуер 2013р. Золотий медаліст
Солодкуватий аромат меду і сухофруктів, приємна терпкість, відсутність гіркоти – це Шен пуер, який отримав Золоту медаль у виставці 2013 в Нанцзіні. Витончений і особливий, він витримує велику кількість проток. Спресований у 357 г млинець.
Зелена матча Масумі Еліт
Зелений чай матча Масумі Еліт вищого сорту 4А (Японія). Краще листя, наповнене вітамінами і катехінами. Делікатний помел на низьких обертах. Глибокий, м’який смак з ароматом свіжих трав. Енергія і бадьорість до 5 годин.
Лілова матча Таро
Лілова матча Таро – екстракт кореня Таро, перетертого в пудру. Назву “матча” отримав завдяки порошковому стану. Має природній ніжно-ліловий колір і солодкуватий смак з горіхово-кокосовими нотками та присмаком ванілі. Підходить для заварювання з молоком як лате, для додавання в шоколад, молочні напої, десерти, кондитерські вироби, мед, БАДи та спортивне харчування.
Бай Му Дань
Елітний китайський білий чай з ніжним фруктовим смаком. Свіжий спокійний аромат і м’який, солодкуватий присмак. Розслабляючий і гармонізуючий напій для будь-якого часу доби.
Блакитна матча анчан
Хітовий блакитний чай матча із квітів Анчан. Яскраво блакитний колір настою, солодкий смак квітів і прянощів. Підходить для заварювання чаю, синього матча-лате, приготування смузі, випічки, морозива, десертів.
Набір “Кольорові сорти матча”
Набір складається з шести сортів кольорового чаю матча по 20 г кожен. Разом, 120 г пудрового чаю для повноцінної дегустації. Кожний сорт можна заварювати як матча лате, додавати до смузі, каш, морозива тощо.