Зеленый чай, спринт и окисление жиров

Зелений чай, спринт і окислення жирів

Останнім часом наукові дослідження часто лежать в площині пошуку нових методів боротьби з ожирінням і зайвою вагою. Справа в тому, що існуючі методи — високі фізичні навантаження, пригнічення апетиту, прийом інгібіторів ліпази — не всім підходять, або мають низьку довготривалу ефективність. Тому в одному з досліджень перевірялася нова стратегія — поєднання періодичних спринтерських навантажень і приймання зеленого чаю.

Важливий нюанс – в дослідженні використовувався не заварений листяний чай, а екстракт зеленого чаю (ЕЗЧ). Тобто, своєрідний концентрат з особливо високим вмістом основних катехінів:

  • епігалокатехінгаллат (EGCG)
  • епігалокатехін (EGC)
  • епікатехін галлат (ECG)
  • епікатехін (EC)

Перший з них — найбільш активний і становить близько 50% всього вмісту катехінів в зеленому чаї.
А зараз головне — що це за дивовижний концентрат? Так, фактично це матча — подрібнене листя зеленого чаю, поміщене до водорозчинної капсули, щоб точно контролювати кількість екстракту, що потрапляє всередину. Наприклад, при звичайному заварюванні матча подібне неможливо — частина порошку обов’язково залишиться на стінках ємності.

Експериментальна частина

У дослідженні взяли участь 14 здорових жінок у віці близько 20 років із середньою вагою 65 кг, які не є професійними спортсменками. Серед них не було тих, хто випивав в день принаймні 2 чашки чаю або кави.

В рамках дослідження жінки приходили в лабораторію з 7 до 9 години ранку, залишаючись голодними після нічного сну. У лабораторії проводили базові антропометричні дослідження, а також визначали ліпідний профіль і вимірювали рівень цукру в крові. Кожній жінці ввели в вену катетер і підключили до системи безперервного забору крові. Таким чином вчені отримали можливість оцінювати рівень ліпідів в крові безпосередньо під час тренування.

Щоб забезпечити те саме спринтерське навантаження, використовувалися ергометри — спеціальні велотренажери, що підключаються до ПК і вимірюють основні параметри стану. Починалось тренування з трихвилинної розминки на малих швидкостях. Надалі ж учасниці повинні були підтримувати швидкість на рівні 70 оборотів на хвилину. І вона поступово збільшувалася до повної знемоги.

Дієта і приймання екстракту зеленого чаю

Паралельно учасницям необхідно було вести харчовий щоденник і приймати капсули — з плацебо або ЕЗЧ. Приймалися вони вранці, в обід і ввечері по одній капсулі. У нічний час їжа не приймалася, утримувався 10 годинний інтервал між прийманнями їжі. Прокинувшись, учасниці відразу вживали 4 капсулу, за 50 хвилин до початку досліджень — 5 капсулу. А 6 капсула препарату приймалася за 90 хвилин до початку фізичних вправ.

Тобто, щодобово кожна жінка приймала 6 капсул. У когось це була целюлоза (500 мг), але для екстракту зеленого чаю кількість було наступною:

  • три капсули, прийняті протягом дня під час їжі — 562,5 мг поліфенолів + 375 мг катехіну EGCG
  • 4, 5 і 6 капсули — по 187,5 мг поліфенолів і 125 мг EGCG в кожній

В цілому, на добу учасниці отримували 1,125 г поліфенолів і 750 мг катехіну EGCG.

Виглядає складно, але насправді ці дані можна інтерпретувати для загального розуміння. Якщо звернутися до таблиці вмісту антиоксидантів в харчових продуктів, можна виявити, що в 100 грамах порошкового чаю (стор. 17) міститься 1347,83 ммоль антиоксидантів. Що в перекладі на грами дає наступне — в 1 грамі матча — 13,47 ммоль антиоксидантів, що в міліграмах становить 234 мг.

Готуючи матча, ми зазвичай використовуємо 2 грами порошку, рідше — 4. Тобто, стакан чаю, приготований за методом усутя, містить 468 мг антиоксидантів (в цьому випадку враховуються всі катехіни, а не тільки EGCG). Взявши 4 грами чаю на порцію, ви отримаєте практично 1 грам антиоксидантів — а точніше, 936 міліграмів.

Виходить, що в рамках дослідження учасники здобували загальну кількість антиоксидантів (1,125 г + 750 мг = 1,875 г), рівну тій, що можна отримати з двох чашок міцної матча. А значить, результатів, аналогічних отриманим в дослідженні, можна домогтися і самостійно, активно займаючись аеробними навантаженнями (біг, велотренажери) і випиваючи кожного дня приблизно 2 чашки матча, приготовані за методом койтя.

Результати дослідження

Найцікавіше в цих результатах то, що навіть приймання екстракту зеленого чаю поза фізичних навантажень впливає на метаболізм жирів, але ефект зростає в декілька разів, якщо одночасно з цим активно займатися спортом:

  • Приймання ЕЗД під час відпочинку до початку фізичних вправ підвищує окислення жирів приблизно на 24% у жінок. → Як бачимо, зелений чай дійсно сприяє спалюванню жирів сам по собі.
  • Рівень окислення жирів після приймання ЕЗД і початку тренування був вищим, а свого піку досягав в період з 30 до 75 хвилини тренування. → Заняття спортом + вживання ЕЗД — найпродуктивніший сценарій для активації процесу окислення жирів. Ані окремо спорт, ані постійне вживання не дають такого вираженого і стійкого ефекту, як їхнє комплексне застосування.
  • Як саме діє ЕЗД? Підсилює маркери ліполізу (при прийманні плацебо подібне не спостерігалося зовсім) і процес окислення жирів подовжується. Так, протягом 6 годин фізичних вправ з незначними періодами відпочинку вільні жирні кислоти, отримані з плазми крові, були основним паливом для роботи організму. → Якщо максимально спростити, то катехіни зеленого чаю допомагають перенаправити увагу організму і допомагають йому протягом всього періоду фізичних вправ використовувати як паливо тільки жири.
  • Після вживання ЕЗД спостерігалося також підвищення рівня адреналіну під час тренувань, і норадреналіну — після фізичних вправ. → Синтез цих гормонів в процесі тренувань робить їх більш ефективними, а людину — витривалішою.
  • Кількість підшкірного жиру у жінок за час експерименту істотно скоротилося, а у жінок із зайвою вагою спостерігалося не тільки загальне скорочення жирової маси, а й конкретно жиру, сконцентрованого в області живота. → Результативність формули «спринтерські навантаження + екстракт зеленого чаю» підтверджується не тільки на рівні формул і лабораторних аналізів, а й цілком відчутними речами — зміною антропометричних параметрів.

Ініціювала і провела дослідження група вчених з Австралії — Стів Баутчер, Яті Баутчер, Роуз Ванг і Даніель Гареман. Проаналізувавши всі отримані дані, у висновках вони однозначно говорять про те, що короткочасне приймання екстракту зеленого чаю дійсно підвищує рівень окислення жиру безпосередньо під час і після фізичних навантажень.

Отже, чисто емпіричні спостереження про здатність чаю допомагати худнути людям різного віку і комплекції знайшли абсолютно наукове підтвердження, навіть якщо просто пити його щодня. Але разом з інтенсивними вправами його вживання маж майже разючий ефект. Всі, кому цікаво ознайомитися з повним текстом дослідження, можуть відшукати його тут.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.